«День здоров’я» у шелтері Новоолександрівської громади


В рамках заходів до Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією та тижня громадського здоров’я, 17.05.2023р. провідні  фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» та ВСП «Дніпровський РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» разом з сімейним лікарем КНП ЦПМСД Новоолександрівської сільської ради Парасовченко Валентиною провели «День здоров’я» для мешканців шелтера для тимчасово переміщених осіб на базі ліцею с. Волоське.

Для виїзду генеральним директором ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Вальчуком Сергієм було надано вакцинальний автобус від Міністерства охорони здоров’я України, придбаний представництвом World Health Organization (WHO) в Україні.

       В ході зустрічі з мешканцями шелтеру заступник  генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Похмурко Інна розповіла про основні аспекти здорового способу життя. Лікар з загальної гігієни Пірська Анна прочитала змістовну лекцію на тему «Загроза підвищеного артеріального тиску та засоби профілактики». 

      Потім всі бажаючі могли отримати консультацію сімейного лікаря та пройти ряд досліджень, а саме виміряти:

  • артеріальний тиск;
  • пульс;
  • рівень кисню в крові (сатурація);
  • рівень цукру в крові (глюкометрія).

         Також всім бажаючим було проведено відбір біоматеріалу для подальшого тестування на COVID-19 методом ПЛР.

         В ході візиту інші фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» відповіли на ряд питань, які цікавили мешканців шелтеру, а саме:

  • як дотримуватись питного режиму та яку води краще вживати;
  • що таке раціональне харчування та «Тарілка здоров’я»;
  • як відучити дитину від постійного вживання чіпсів та солодких газованих напоїв;
  • як зберегти правильну поставу у дітей та підлітків, профілактика викривлення хребта;
  • чим небезпечні гаджети та інш.

        Ентомолог Деха Лариса розповіла про небезпеку укусів кліщів та комарів, а також про заходи боротьби з ними. В ході візиту проведено ентомологічне обстеження приміщень закладу на наявність імаго комарів, а також обстежено водоймище (р.Дніпро) на наявність личинок малярійних та немалярійних комарів.

        Окремо сімейним лікарем були надані консультації та проведені вимірювання для людей з обмеженими фізичними можливостями, а лікарі-гігієністи провели з ними бесіди. Лікарі відповіли на питання, що їх цікавлять та роздали щоденники контролю показників артеріального тиску.

       В цілому захід пройшов в дружній та теплій атмосфері. Хочемо подякувати за сприяння в проведенні «Дня здоров’я» Голові Новоолександрівської сільської ради Візіру Олександру, директору БФ «Помагаєм» Пінчуку Андрію та директору КНП ЦПМД Новоолександрівської сільскої ради Сотнику Сергію.

Print Friendly, PDF & Email