ГОВОРИМО З УЧНЯМИ ПРО МЕНСТРУАЛЬНУ ГІГІЄНУ: ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ПРОВІВ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВЕБІНАР ДЛЯ ВИКЛАДАЧІВ 


10 травня експерти Центру громадського здоров’я провели навчальний вебінар для викладачів загальноосвітніх закладів, у ході якого розглянули найбільш актуальні питання щодо менструальної гігієни та здоров’я, проблеми стигматизації менструації та як говорити про місячні з учнями. 

До участі у заході зареєструвалися майже 1000 викладачів з усієї України. Спікеркою вебінару виступила Ірина Сорока, завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань ЦГЗ, керівниця “Центру знань з НІЗ”, лікарка-гінекологиня. 

“В Україні питання менструації й досі лишається досить табуйованим і замовчуваним. Результатом цього є недостатня обізнаність про щомісячні фізіологічні зміни в організмі  кожної дівчинки та жінки і наслідки для репродуктивного здоров’я, пов’язані з прогалинами у цих знаннях. Освіта з базових речей про менструацію – які симптоми та відчуття – норма, а які сигналізують про патологію і потребують звернення до лікаря – необхідна як дівчатам, так і хлопцям. Адже дівчата-підлітки можуть стикатися зі стигмою, булінгом з боку однолітків-хлопців та соціальним відчуженням під час менструації, що неприпустимо. Ми вперше проводили подібний захід саме для педагогів і були приємно вражені жвавою зацікавленістю до цієї теми”, – прокоментувала захід пані Ірина.

Так, в ході вебінару «Говоримо з учнями про місячні: стигматизація, менструальна гігієна та здоров’я» підняли такі теми: 

  • проблеми стигматизації теми менструації;
  • що потрібно знати про менструальний цикл та овуляцію;
  • інструменти, які допоможуть виявити ознаки менструальної кровотечі;
  • засоби гігієни при менструації: традиційні та альтернативні;
  • дезодоранти для інтимної гігієни, серветки та гелі: на що важливо звернути увагу, всі за і проти використання;
  • правила утилізації гігієнічних засобів;
  • як полегшити стан під час менструації та сигнали для звернення до лікаря та ін. 

Переглянути вебінар можна за посиланням: https://bit.ly/41vg3IV 

Учасники вебінару також отримали всі необхідні матеріали, щоб підготувати урок до Всесвітнього дня менструальної гігієни, який відзначається 28 травня, і мати змогу говорити з учнями про місячні відкрито та сучасно. 

Нагадаємо, згідно з опитуванням Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, майже половина дівчат не знають, що можна чи не можна робити під час менструації. Кожна друга дівчина стикалася з насмішками та жартами через менструацію і 15% переживали глузування через плями крові на одязі. Відповідно до проведеного дослідження у 2018 році, більшість підлітків (91,2% дівчат та 73,9% хлопців) бажають отримувати більше інформації про гігієну, зокрема менструальну. 

Print Friendly, PDF & Email