Засідання Міжвідомчої координаційної Ради з питань охорони психічного здоров’я


Не можна відчувати себе комфортно там, де стільки жахіття і болі. Де гинуть мирні люди під ворожими обстрілами, де стрічка новин повна трагічних подій, щодня додаються нові прізвища у списки загиблих чи зниклих безвісті. А ми живемо так вже другий рік.

Навіть якщо ззовні ми спокійні або навіть усміхнені, це не означає, що у нас все добре. Це означає, що ми тримаємося, але всі без виключення потребуємо підтримки. Часто – фахової. І головний пріоритет для держави – таку підтримку забезпечити.

Подальшій розбудові якісної системи послуг у сфері психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки було присвячене засідання Міжвідомчої координаційної Ради з питань охорони психічного здоров’я під головуванням премʼєр-міністра Денис Шмигаль та за участі першої леді Олена Зеленська.

Кожне міністерство зробить все можливе за своїм «напрямом»:

МОЗ – забезпечить, серед іншого, доступність послуги з відновлення психічного здоров’я через сімейних лікарів. Наразі відповідний курс пройшли і отримали сертифікати вже понад 23 000 медичних працівників – і це тільки початок

Міністерство оборони України – створить спеціальні центри для відновлення психічного здоров’я військових та їхніх сімей

Мінветеранів – розробить застосунок, який допоможе ветеранам інтегруватися у мирне життя

Міністерство соціальної політики України – створить Центри життєстійкості, які надаватимуть психосоціальну підтримку

Міністерство освіти і науки України – трансформуватиме психологічну службу в системі освіти, щоб ментальний добробут 700 учнів не лягав на плечі одного шкільного психолога

МВС України – створить алгоритм надання кризової психологічної допомоги та супроводу людей у надзвичайних ситуаціях, який діятиме не лише під час події, але й згодом

Міністерство молоді та спорту України – через платформу СпівДія надаватиме психологічну підтримку дорослим, дітям і підліткам.

Ми точно знаємо, що Україна переможе. Тому що впевнені, що, обʼєднавшись, українці здатні творити дива. Тому так само знаємо, що зможемо вирішити і це надзвичайно важливе питання, адже вже обʼєднали зусилля і почали працювати!

Джерело: за інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email