ЩО ДЛЯ УКРАЇНИ ОЗНАЧАЄ СКАСУВАННЯ СТАТУСУ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ ПОВ’ЯЗАНОЇ З ПАНДЕМІЄЮ COVID-19: ВІДПОВІДАЮТЬ ЕКСПЕРТИ ЦГЗ


Днями ВООЗ  оголосила, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоровʼя. Члени Комітету підкреслили світову тенденцію до зниження рівнів смертності від COVID-19, зниження загальної кількості госпіталізацій, а також високий рівень імунітету населення до SARS-CoV-2. 

Що це рішення означатиме для українців та які його наслідки? 

На запитання відповідає Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я. 

Скасування режиму надзвичайної ситуації щодо пандемії COVID-19 було досить очікуваним рішенням. Перше за все завдяки тому, що варіант вірусу  SARS-CoV-2 Omicron максимально наближений за своїми характеристиками до нашого сезонного грипу. 

Він вже не є таким небезпечним, яким він був на початку пандемії COVID-19. Сьогодні ми маємо набагато більше інформації про сам вірус та методи виявлення і лікування пацієнтів. 

Ми в Центрі громадського здоров’я однозначно будемо проводити епіднагляд за вірусом SARS-CoV-2 та спостерігати за характеристиками самого вірусу. На основі оцінки епідемічної ситуації будуть надаватися рекомендації уряду про подальші протиепідемічні заходи на території України.

Яка зараз ситуація з захворюваністю на COVID-19?

Наразі ми спостерігаємо спад захворювання — на 15% зменшення у порівнянні з минулим тижнем, 6 тис. людей захворіли. У нас стабільна тенденція кілька тижнів поспіль до зниження захворюваності на COVID-19.

Чи зберігається  у нас в країні ризик повернення пандемії COVID-19?

Новий більш небезпечний варіант SARS-CoV-2 може виникнути в будь-який час. Віруси постійно мутують, змінюються і це нормально. Якщо згадати пандемію 2009 – 2010 років H1N1 грипу, тоді також було виявлено новий небезпечний вірус і це призвело до значного зростання показників захворюваності та летальності серед населення, також були запроваджені протиепідемічні обмежувальні заходи. Станом на сьогодні цей вірус перейшов до сезонних: він щороку з’являється, ніхто його вже не боїться, проти нього вакцинуються щороку перед епідемічним сезоном грипу та ГРВІ. 

Хто залишається  в групі ризику COVID-19?

В групі ризику COVID-19 у нас сьогодні люди старшої вікової групи та ті, хто мають хронічні захворювання. Тому їм особливо важливо зробити курс щеплення та додаткові бустерні дози. 

Варіант штаму Omicron має меншу летальність ніж його попередники, сьогодні кількість госпіталізованих осіб не така велика, як раніше. Проте ми маємо усвідомлювати, що COVID-19 з нами назавжди й це буде сезонним захворюванням. 

Яка подальша доля вірусу COVID-19? Які мутації вірусу на нас чекають?

Ми не дарма наводимо аналогії з грипом. Швидше за все, вірус SARS-CoV-2 матиме таку саму долю: він стане сезонним, його генетично вивчатимуть, нові вакцини міститимуть склад з врахуванням тих штамів, що циркулюватимуть.

Природа вірусів така, що вони мутують та адаптуються. Тепер головне нам адаптуватися до життя з ними. 

Print Friendly, PDF & Email