Сказ – особливо небезпечне інфекційне захворювання


Сказ – особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке реєструється серед людей та тварин. Єдиний спосіб порятунку від  сказу – вакцинація!

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу %D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%B7.jpgУ 2023 році інтенсивність епізоотії сказу у нашому регіоні збільшилася. Станом на 05.05.2023р. у Дніпропетровській області за повідомленням Дніпропетровської регіональної Державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів зареєстровано 12 випадків сказу серед тварин проти 6 випадків за той же період 2022 року.

Помісячна динаміка реєстрації випадків сказу  серед тварин у 2023 році склала: січень-4 випадки, лютий-7, у березні –квітні  випадки не реєструвались.

У травні 2023 року зареєстровано новий випадок сказу серед тварини (домашня собака) на території  П’ятихатської територіальної громади. Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» сумісно з представниками закладу охорони здоров’я та ветеринарної медицини проводиться епідеміолого-епізоотологічне розслідування, вживаються протиепідемічні та протиепізоотичні заходи для попередження випадків сказу серед людей та тварин.

Щодо захворюваності на сказ серед людей, то у 2020, 2021 роках випадки сказу по Україні не зареєстровані. Проте у 2022 році епідемічна ситуація щодо сказу серед людей ускладнилася, так протягом року зареєстровано 2 летальних випадки сказу (по 1 випадку у Харківській області та Житомирській області. У Дніпропетровській області з 2015- 2017 р.р. зареєстровано 4 випадки сказу серед людей. Захворілі  померли.

Основним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше залишається червона лисиця. Серед домашніх тварин  продовжує реєструватися  значна кількість випадків захворювання серед собак і котів, великої та дрібної рогатої худоби,  які найбільш наближені до людей та являють для них головну небезпеку.

 Як розпізнати хвору на сказ тварину?

Головна ознака хворих тварин — зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з’являються у населених пунктах, місцях випасу та утримання худоби, нападають на людей та свійських тварин.

Домашні тварини не приймають звичайної їжі, стають неспокійними, агресивними, кусають людей.

Слина хворої тварини містить в собі вірус сказу ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може також від тварин, які зовні виглядають здоровими.

Що необхідно для запобігання захворювання на сказ людини?

  1. Уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів.У разі укусу або ослинення підозрілою (невідомою) чи дикою твариною,  промити місце укусу струменем теплої води з милом, а потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов`язку та якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного лікування за затвердженою схемою.Після 1993 року стали використовувати сучасну адаптовану антирабичну вакцину, яка практично не дає ускладнень. ЇЇ використання дозволяє знизити курс (зараз він становить від 4 до 6 уколів). Дорослим і підліткам роблять ін’єкцію в плече, а дітям – у зовнішню частину стегна. Препарат вводять в перший, третій, сьомий день з моменту укусу, а потім через 2 тижня і місяць.
  2. У разі укусу або ослинення відомою твариною, встановити за нею ветеринарне або власне спостереження, для цього з’ясовуються прізвище та адреса власника тощо.
  3. Своєчасно робити щорічні щеплення від сказу  домашнім тваринам.

    Єдиний дієвий спосіб захисту від сказу – вакцинація

    Виконавці:  завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій  –Галина ШАМИЧКОВА,  лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ«Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» – Юлія ЛЕВЧЕНКО

Print Friendly, PDF & Email