8 травня – Всесвітній день меланоми


Щороку другого понеділка травня відзначається Всесвітній день меланоми. В 2023 році цей день припав на 8 травня. Головна його мета: привернути увагу до ранньої діагностики та профілактики меланоми – одного з найнебезпечніших видів раку, що розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи.

Порівняно з іншими видами раку меланома може бути досить простою. Але в цій хворобі є щось більше, ніж здається на перший погляд. Багато меланом не вимагають негайного лікування і можуть пройти самі по собі. У вас може розвинутись меланома, навіть якщо у вас ніколи не було сонячних пошкоджень. Найчастіше меланома не починається з вже існуючої родимки. Так, меланома може бути безбарвною.

Що слід знати про родимки?

Згідно з європейською традицією родимка – це знак долі, що вказує на певні схильності та риси характеру. Пігментовані утворення на шкірі є у кожної людини, деякі з них даються нам при народженні, деякі виникають під час проходження нами життєвого шляху.

У грудних дітей родимок майже не буває, але вони проявляються вже в перші роки життя. Швидше за все, у новонароджених точкові пігментні плями настільки малі, що їх важко помітити. У великій кількості родимки з’являються в період статевого дозрівання – під впливом гормонів. Ледь помітні плями починають збільшуватися в розмірах, змінюється забарвлення, аж до чорного кольору. Справа в тому, що на утворення пігменту меланіну в шкірі сильно впливає меланотропний гормон гіпофіза. Нові родимки часто з’являються і у вагітних жінок, при цьому старі змінюють колір та іноді збільшуються в розмірах.

Цяткам на шкірі люди завжди надавали особливого значення. За часів інквізиції, наприклад, вони вважалися ознакою зв’язку з потойбічним світом, а їх власники піддавалися гонінням та репресіям. В епоху Відродження ситуація змінилася з точністю до навпаки, родимки стали символом чарівності і загадковості та увійшли в моду. Починаючи з XVIII століття родимки наносилися на тіло спеціальними олівцями або наклеювалися на обличчя штучні мушки з тафти чи оксамиту.

Необхідно уважно стежити за своїми родимками, оскільки вже відомо, що вони таять в собі небезпеку. Під дією зовнішніх факторів (ультрафіолетове випромінювання, механічні пошкодження) пігментна родимка може переродитися в меланому – одну з найнебезпечніших злоякісних пухлин людини.

Меланома розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни), локалізується переважно в шкірі, значно рідше в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа, періанальної і вульвовагінальної областях) тощо. За даними ВООЗ, щорічно у всьому світі реєструється приблизно 48 000 смертей, пов’язаних з меланомою.

Найбільш ефективним методом раннього виявлення меланоми є самодіагностика. Для цього лікарі пропонують регулярно обстежувати шкіряні покриви за допомогою методу АКОРД, звертаючи увагу на певні зміни.

Як самостійно виявити меланому? На що потрібно звернути увагу?

А – асиметрія: зверніть увагу за форму родимки, якщо умовна вісь ділить її на нерівні несиметричні частини, це привід звернутися до лікаря.

К – край: якщо родимка має нечіткі розмиті кордони, то це може бути ознакою меланоми. Також занепокоєння мають викликати будь-які зазубрини чи нерівності.

О – окрас: родимка повністю чи частково змінила забарвлення – вам до лікаря. Терміново.

Р – розмір: ви бачите, що родимка почала рости вшир або вгору, або у вас є родимка понад 6 мм в діаметрі. Так не повинно бути, зверніться до лікаря.

Д – динаміка: будь-які зміни в структурі шкіряного покриву родимки (сухість, поява кірочок, кровоточивість, випадіння волосся тощо) мають бути для вас сигналом іти до лікаря.

Як захиститись від меланоми?

Щоб зменшити ризик виникнення цього небезпечного захворювання, потрібно дотримуватись простих правил:

  • Під час знаходження на відкритому сонці завжди використовуйте сонцезахисний крем із УФ-фільтром не менше 15.
  • Намагайтеся не перебувати на сонці в проміжок часу з 10 до 16 години. Саме в цей час сонце найагресивніше впливає на шкіру.
  • Якщо ж вам все-таки потрібно вийти на вулицю, намагайтеся сховатися в затінок, або ж візьміть із собою парасольку.
  • Одягайте просторий легкий одяг, який прикриватиме оголені частини тіла. Не забудьте про капелюха або панаму (особливо чоловіки, які мають частковий волосяний покрив на голові чи взагалі не мають його, адже саме там часто виникають меланоми в чоловіків).
  • Пам’ятайте, що 15 хвилин в солярії дорівнює повноцінному дню на пляжі.
  • Регулярно оглядайте свою шкіру та шкіру ваших близьких. В разі, якщо ви помітили найменші зміни або вас просто щось турбує, негайно зверніться до лікаря.
Print Friendly, PDF & Email