ТИ НЕ БУЛОЧКА, ЩОБ ЗАПІКАТИСЬ: ОСНОВНІ ПРАВИЛА ЗАСМАГИ ТА ПЕРЕБУВАННЯ НА СОНЦІ


У місяць обізнаності щодо меланоми, агресивної форми раку шкіри, яку може спровокувати природне або штучне сонячне випромінювання, дбайливо нагадуємо – здорової засмаги не існує. 

Навіть з використанням сонцезахисного крему, засмагати небезпечно. Виробництво меланіну, який відповідає за пігментацію шкіри й під час засмаги зокрема, – це спосіб тіла буквально захиститися від пошкодження УФ-випромінюванням. 

Попри те, що УФ-випромінювання сприяє утворенню життєво важливих поживних речовини та вітаміну D (їх також можна отримати через їжу), надмірне опромінення може становити ризик: сонячні опіки, передчасне старіння та рак шкіри. 

Пам’ятайте, що рак шкіри може розвинутися у людей будь-якого типу та кольору шкіри. Тому, захист від УФ-випромінювання є важливою та відповідальною задачею не лише влітку, але й протягом року. 

Засмагу можна зробити трохи безпечнішою, якщо перебувати на сонці протягом  15-20 хвилин щодня.

Якщо ви вирішили трішки позасмагати, робіть це відповідально та дотримуйтеся наступних правил:

  • Одягайте головний убір. Для максимального захисту пересвідчіться, що ваш капелюх затіняє обличчя, вуха та потилицю. Уникайте солом’яних капелюшків з дірками, що пропускають сонячне світло.  
  • Захищайте очі та правильно обирайте сонцезахисні окуляри. Сонячні окуляри зменшують шкідливий вплив сонця на очі. Сумлінні виробники наносять на всю продукцію маркування, що вказує на ступінь поглинання шкідливого випромінювання або категорію затемнення. Категорія 4 (UV 400) означає, що лінзи пропускають найменшу кількість світла, а 0 – найбільше. Найоптимальніший варіант – категорія 3: підходить для яскравої сонячної погоди, прогулянок містом. Важливо захищатися від UVA та від UVB випромінювань, тому стежте за тим, щоб виробник вказував, що скло в окулярах блокує ці типи променів. 
  • Завжди використовуйте сонцезахисний крем широкого спектру з SPF 30 або вище. Управління США з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) рекомендує, що товщина нанесення крему з SPF для ефективного захисту повинна становити 2 мг/см². Тобто потрібно щонайменше 30-35 мл засобу, щоб намастити тіло дорослої людини. Також слід не забувати про шию, скроні та вуха, адже вони потребують посиленого захисту. Наносьте крем кожні 2 год.
  • Пийте більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму. 
  • Обмежуйте час перебування на сонці. Ультрафіолетове випромінювання сонця найбільш інтенсивне з 11 години ранку до 16 години вечора.

У пікові години сонячної активності, намагайтесь залишатися в тіні. Сховайтеся у затінок, таким чином, ви зменшите ризик ураження та раку шкіри.

Довідково

Меланома  – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни). Локалізується здебільшого в шкірі, значно рідше – в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа, періанальної і вульвовагінальної областях) тощо. Меланома розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Зазвичай метастази меланоми з’являються протягом першого року від початку захворювання. Метастази спочатку поширюються в лімфатичні вузли, пізніше – в легені, печінку, кістки, головний мозок. Існують докази, що надмірне сонячне опромінення, зокрема й штучне у солярії, збільшує ризик меланоми, особливо у віці до 35 років, тому рекомендується відмовитися від таких процедур.

Доведено, що меланому в основному викликають стрімкі зміни інтенсивності сонячного опромінення, тому особам із чутливою шкірою протягом всього свого життя необхідно обмежувати рекреаційний вплив сонячного проміння.

Print Friendly, PDF & Email