ЩО ТАКЕ ДЕПРЕСІЯ ТА ЯК ЇЇ РОЗПІЗНАТИ?


Депресія — поширений психічний розлад, який сьогодні за даними ВООЗ діагностується у 264 мільйонів людей, а 7% населення всієї планети мали за своє життя хоча б один депресивний епізод. 

На що впливає депресія?

Під час депресії змінюються думки, світогляд, мислення, ставлення до життя  і до себе. Змінюється те, як ви спите, працюєте, їсте. І завжди присутній момент, з якого починається відчуття втрати сенсу, це може бути як травматична подія чи втрата, так і супутні патології або захворювання. Проте, говорити про діагноз «депресія» ми можемо, якщо симптоми присутні не 2 тижнів.

Основні симптоми депресії:

– пригнічений настрій;

– відчуття втрати енергії;

– постійна втома;

– безсоння або сонливість;

– почуття провини або нелюбові до себе та своїх вчинків;

– зосередження думок на негативних подіях;

– втрата зацікавленості до діяльності;

– безнадійність;

– втрата відчуття задоволення;

– відсутність апетиту.

Людина може відчувати кілька симптомів, проявлятися вони можуть по-різному.  Якщо ви помічаєте у себе ці ознаки, зверніться за консультацією до сімейного лікаря.

Причини депресії

Вчені досі не прийшли до спільної думки щодо причин депресії. Є дані щодо біологічного компонента розладу, інші дослідження висвітлюють соціальну та психічну складову.

Затвердженими методами лікування, в залежності від ступеня розладу, є психотерапія в методі КПТ (когнітивно-поведінкова терапія) та медикаментозна терапія (визначені лікарем антидепресанти). Як у поєднанні, так і в самостійній терапії.

Одна з теорій розвитку депресії — це серотонінова теорія (що дефіцит гормону серотоніну може бути пов’язаний з депресією). Проте, у наукових колах є і протилежні думки, які спростовують цей підхід, як-от дослідження професорки Університетського коледжу Лондона Джоанна Монкріфф. 

Метод лікування депресії КПТ

Відповідно до Британських протоколів NICE (2004), метод КПТ є рівнозначним за ефективністю з фармакотерапією та дозволяє позбутися усіх симптомів депресивних розладів (легкого та помірного ступеня), своєю чергою, цей метод лікування не має побічних явищ. 

Щодо важкого ступеня депресії перевага віддається медикаментозній терапії, проте у поєднанні з КПТ — лікування більш ефективне.

Приймати рішення про методи лікування та проводити діагностику має виключно лікар. Оскільки самодіагностика при депресивних розладах не є доцільною та не може слугувати підґрунтям для постановки діагнозу.

Відчуваючи певні прояви депресії, ви можете допомогти собі простими, але дієвими способами. 

  • Налагодить режим сну, намагайтеся лягати спати в один і той самий час.
  • Протягом дня збільште час проводження на свіжому повітрі, особливо у сонячну погоду (проте не забувайте про захист), адже це буде сприяти виробленню вітаміну D, який є важливим для нашої нервової системи.
  • Більше спілкуйтеся з друзями на позитивні теми, не соромтеся просити про допомогу. 
  • Харчуйтеся збалансовано, дотримуйтеся принципів тарілки здорового харчування.

Сьогодні депресія, окрім свого медичного та психологічного обґрунтування, стала, на жаль, негативним трендом.

Деякі люди можуть використовувати депресію, як зручний спосіб спростувати власні невдачі та перекласти відповідальність на захворювання, країну чи батьків. 

Важливий крок до позбавлення від депресії — це усвідомлення, що ані психолог чи психіатр, ані медикаментозна терапія не позбавлять вас від необхідності брати відповідальність за своє життя та свої вчинки.

Адже психолог чи психотерапевт може скорегувати ваш погляд на світ і події, надати вектор розвитку, підсвітити шлях, який допоможе впоратися в тяжкі моменти життя, однак цей шлях маєте пройти саме ви. 

Отже, пам’ятайте про найголовніше — ви можете завжди знайти допомогу, проте чи готові ви нею скористатися та жити далі відповідально, чи ні – залежить лише від вас!

Print Friendly, PDF & Email