НОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗНАНЬ МЕДИКІВ ЩОДО ГІГІЄНИ РУК: РЕЗУЛЬТАТИ НЕПОКОЯТЬ ЕКСПЕРТІВ ЦГЗ


Центр громадського здоров’я спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я провели дослідження «Визначення ефективності виконання гігієнічної обробки рук медичними працівниками закладів охорони здоров’я України в 2022 році». 

Мета дослідження: оцінити знання медичних працівників щодо дотримання показань та техніки гігієнічної обробки рук відповідно до рекомендацій ВООЗ, а також визначити ефективність проведення гігієнічної обробки рук при вилученні одного або декількох етапів в порівнянні із дотриманням всіх етапів.

Для проєкту обрали 10 закладів охорони здоров’я з різних регіонів країни. Дослідники опитали 407 медичних працівників різних категорій: і лікарів, і медичних сестер та братів. 

Результати

Дослідження виявило низьку обізнаність медичних працівників щодо гігієни рук. Назвати п’ять базових показань до гігієнічної обробки рук змогли менше половини респондентів — 49,5%. Найчастіше респонденти не називали показання до гігієнічної обробки рук «Після контакту з об’єктами зовнішнього середовища пацієнта» — 41,2% учасників не знали цього показання.

Також виявлено недостатнє володіння технікою обробки рук спиртовмісним антисептиком, рекомендованою ВООЗ та затвердженою наказом МОЗ України №1614, яка передбачає проведення шести послідовних етапів. Всі шість етапів виконали лише 55,7% медичних працівників, 11% виконали три й менше етапів з шести рекомендованих, а 4% проводили гігієнічну обробку рук таким чином, що відокремити етапи було неможливо.

Медичні працівники, які могли назвати більше показань до гігієнічної обробки рук, краще володіли технікою обробки. Це свідчить про ефективність навчання медичних працівників.

При проведенні гігієнічної обробки працівники не дотримувалися послідовності етапів, до прикладу, п’ять етапів (кількісно) виконали 16,3% респондентів, проте лише 4,1% з них виконали ці етапи послідовно.

Лабораторний етап дослідження

Найбільше зменшення контамінації шкіри рук спостерігалися при послідовному виконанні всіх шести рекомендованих ВООЗ етапів обробки рук протягом 30 секунд: логарифм редукції кількості мікроорганізмів у змивах склав 3,33.

Найменше значення редукції кількості мікроорганізмів у змивах спостерігалися при виконанні обробки лише долонної поверхні кисті (2-й етап) протягом 15 та 30 секунд (логарифм редукції 1,9 та 2,33 відповідно). При застосуванні технік, які передбачають обробку рук протягом 30 секунд спостерігався більш стабільний ефект протимікробної дії в порівняні з техніками, які займали 15 секунд.

За результатами дослідження щодо визначення ефективності гігієнічної обробки рук медичних працівників при застосуванні техніки, рекомендованої ВООЗ, в Україні у 2022 році — ефективність гігієнічної обробки рук має пряму залежність від тривалості та виконання всіх етапів обробки рук відповідно до рекомендацій ВООЗ. 

«За результатами досліджень в Україні 44,3% медичних працівників не володіють технікою обробки рук антисептиком, через що можна зробити висновок, що лікарі та сестри й брати медичні неефективно проводять гігієнічну обробку рукі», — підсумовує Ірина Яницька, фахівчиня відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ. 

Висновки

Отримані результати свідчать про необхідність подальшого впровадження покращення гігієни рук у закладах охорони здоров’я і навчання медичних працівників з метою максимального зниження ризиків інфікування пацієнтів та медичних працівників. Наша спільна мета — створити безпечне середовище надання й отримання медичних послуг.

Для безпеки медпрацівників на роботі ЦГЗ та ВООЗ створили підручник “Інфекційний контроль та профілактика інфекцій у роботі медичного працівника: поради та рекомендації. В розділі 1 “Гігієна рук” фахівці коротко та з ілюстраціями розповідають про головні показання до гігієни рук та гігієнічної обробки рук. Уся інформація в підручнику відповідає затвердженим наказам Міністерства охорони здоровʼя України: № 1614 та № 1777.

Print Friendly, PDF & Email