5 травня 2023 року в Україні та світі відзначають Всесвітній день гігієни рук.
Цього року закликом до усіх медичних працівників від Всесвітньої організації охорони здоровʼя є “Прискорюємо дії разом! Рятуй життя — мий руки!”
Генеральний директор ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», Головний державний санітарний лікар Дніпропетровської області Сергій ВАЛЬЧУК разом з Центром громадського здоров’я МОЗ України нагадують:


усі медичні працівники та люди, які безпосередньо або опосередковано займаються доглядом за пацієнтами, повинні турбуватися про гігієну рук і вміти виконувати її правильно, у потрібний час.
Гігієнічна обробка рук — обробка рук шляхом втирання антисептика для рук в шкіру рук.
Антисептик для рук — спиртовмісний дезінфекційний (рідина, гель або піна, які містять не менше 60% спирту), що застосовується для нанесення на шкіру рук з метою знищення мікроорганізмів.
5 показань до гігієнічної обробки рук:
- до контакту з пацієнтом;
- до асептичних процедур;
- після ситуації, що пов’язана із ризиком контакту/контактом з біологічними рідинами;
- після контакту з пацієнтом;
- після контакту з об’єктами внутрішнього середовища закладу охорони здоров’я, що перебувають у безпосередній близькості з пацієнтом.
Рятуй життя – мий руки!
Нагадуємо, що чистий дотик рук медичного працівника рятує тисячі пацієнтів.
Важливо, аби кожен медичний працівник: лікар, медичний брат та сестра знали техніку гігієнічної обробки рук:
- потрібно 3 мл антисептика нанести на суху шкіру рук;
- розподілити по внутрішній частині долонь;
- плавно перейти на зовнішню частину рук;
- далі переплести долоні, щоб пройтись між пальцями;
- зʼєднати пальці в замок, тильною стороною зігнутих пальців розтирайте долоню іншої руки;
- обхопити великі вальці;
- зібрані в пучок пальці протерти коловим рухом в долоні.
Це займає щонайменше 20-30 секунд і не залишить мікробам шансів! Захищайте себе, своїх колег та пацієнтів.
Рятуйте життя безпечно!

Коли потрібно мити руки водою та милом?
- коли руки помітно брудні
- коли руки забруднені кров’ю або іншими біологічними рідинами;
- після відвідування туалету;
- перед вживанням їжі;
- після приходу на роботу та завершення робочої зміни;
- коли високий ризик забруднення спороутворюючими мікроорганізмами (спалахи захворювань, що спричинені C. difficile) та норовірусами.
