ЩОТИЖНЕВЕ ЗАСІДАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ЦЕНТРУ ІЗ РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ У ГАЛУЗІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»


У Державній установі «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» 04.05.2023 проведено щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я за участю провідних фахівців установи та онлайн-участю відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

  Під час засідання заслухані результати моніторингу основних сайтів ВООЗ та ЕСDC за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій міжнародного значення, що викликані розповсюдженням у світі інфекційних хвороб, таких як COVID-19, віспа мавп, поліомієліт та інші.

 За данними ВООЗ, станом на 03 травня 2023 року у світі зареєстровано 765 млн 222 тис 932 підтверджених випадки COVID-19, у тому числі 6 млн 921 тис 614 випадки смерті. В Україні лабораторно підтверджено 5 млн 529 тис 459 випадків COVID-19, зокрема 112 тис 121 летальних.

  Ситуація з віспою мавп у світі все ще залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Станом на 02 травня у світі зареєстровано 87 тис 301 підтверджених випадків у 111 країнах. Померло 130 осіб. В Україні зареєстровано 5 підтверджених випадків.

  В Індонезії зафіксовано зростання кількості підозрюваних і підтверджених випадків кору порівняно з попередніми роками. У період з 1 січня по 3 квітня 2023 року було зареєстровано загалом 2161 підозрюваний випадок кору (848 лабораторно підтверджених і 1313 клінічно сумісних [підозрюваних]). Нинішній спалах характеризується неоптимальним популяційним імунітетом, у тому числі у дітей без щеплення від кору. У 2022 році була проведена додаткова імунізація, спрямована на дітей віком до 15 років, при цьому тривають зусилля щодо посилення планової імунізації та заходів для надолуження, щоб усунути прогалини в імунітеті населення. З серпня 2021 року триває спалах кору і у громадах Ефіопії, що приймають переміщене населення та біженців. Станом на 12 квітня 2023 року в країні було зареєстровано 15 023 лабораторно підтверджених випадків кору, зокрема 154 летальні. У 2022 році загальна кількість підтверджених випадків захворювання серед дітей до п’яти років становила 4 216 (45% усіх випадків). Серед підтверджених випадків лише близько 36% отримали одну чи більше доз вакцини проти кору. Низький імунітет населення в поєднанні з одночасними епідеміями, конфліктами, вимушеним переміщенням та іншими гуманітарними кризами є головним фактором ризику поширення хвороби. Крім того, культурні переконання та особливості поведінки також перешкоджають заходам з лікування кору.

 У Нігерії спостерігається великий спалах лихоманки Ласса. Станом на 16 квітня зареєстровано 4702 підозрілих випадків, п’ять ймовірних та 877 підтверджених випадки. Це на 20% більше ніж за той самий період 2022 року (733). Серед підтверджених випадків було 152 смерті (CFR 17%).

 Окремо на штабі було заслухано питання щодо оперативного реагування ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на надзвичайну ситуацію у Дніпропетровській області внаслідок часткового підтоплення територій. Проаналізовані результати моніторингу за станом якості питної води та посилені заходи щодо епідспостереження за інфекційними захворюваннями в регіоні.

 Також на засіданні Регіонального оперативного центру розглядались питання:

  • щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області (захворюваність на COVID-19, гострі респіраторні вірусні інфекції, гострі кишкові інфекції, вірусні гепатити та інші інфекційні хвороби);
  • моніторінгу радіаційного фону області;
  • результатів лабораторних досліджень проб води, атмосферного повітря, ґрунту та інш.

  Регіональним оперативним центром із реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” продовжується проведення постійного моніторингу, спостереження з оцінкою подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення. Проводиться оцінка ризиків для здоров’я і санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації. Фахівцям Центру та відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в ході наради надані відповідні доручення. Робота триває.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email