2 травня – Всесвітній день боротьби з астмою (World Asthma Day)


 Астма – найпоширеніша хронічна недуга в світі. За даними ВООЗ, понад 300 млн людей у всьому світі хворіють на астму. Це – найпоширеніше хронічне захворювання у дітей шкільного віку. Від неї страждає 5% дорослого населення і 10% дітей.

Всесвітній день боротьби з астмою (World Asthma Day) – щорічний захід, який проводиться в перший вівторок травня під егідою Глобальної ініціативи по астмі (Global Initiative for Asthma, GINA) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Цього дня говорять про проблеми бронхіальної астми, намагаються підвищити обізнаність та посприяти поліпшенню терапії захворювання.

Вперше цей День пройшов у 1998 році в 35 країнах і був приурочений до Всесвітнього форуму по бронхіальній астмі. З кожним роком кількість країн-учасниць збільшується. Головна мета заходу – привернути увагу громадськості до проблеми зростання захворюваності астмою, підвищити якість допомоги астматикам і обізнаність людей про це захворювання.

Що таке астма?

Астма – хронічне захворювання, для якого характерні періодичні напади задишки та свистячого дихання, тяжкість та частота яких можуть різнитися в різних людей. Астма у перекладі з грецької – «важке дихання». Автором цього терміна вважають Гіппократа, а в його працях у розділі «Про внутрішні страждання» зустрічаються вказівки, що астма носить спастичний характер, а причини, що викликають задуху, – вогкість і холод. Багато століть вчені намагалися вивчити цю хворобу і її причини.

Під час приступу астми епітеліальна висилка бронхіол набрякає, що призводить до звуження дихальних шляхів і скорочення повітряного потоку, що потрапляє в легені та виходить з них. Симптоми можуть виникати декілька разів на день або тиждень, у деяких людей стан може погіршитись під час фізичної активності та вночі. Астма є одним із найбільш розповсюджених хронічних захворювань серед дітей.

Коефіцієнт смертності від астми не є найвищим в категорії хронічних хвороб. Однак симптоми астми, що повторюються, часто призводять до безсоння, відчуття стомленості, зниження активності, і в результаті – зниження відвідуваності навчальних закладів та працездатності.

Основні причини захворювання

Астма вважається невиліковною хворобою. Проте можна контролювати перебіг захворювання та прояв симптомів. Основні причини астми досі повністю не з’ясовані, проте найбільш впливовими факторами ризику появи астми є поєднання генетичної схильності та дій факторів навколишнього середовища у вигляді речовин, що вдихаються та можуть спровокувати алергічну реакцію і подразнення дихальних шляхів:

  • Алергени в приміщенні (наприклад, кліщі в домашньому пилу в постільній білизні, меблях, шерсть домашніх тварин); пацієнти, що страждають від алергічного риніту або атопічного дерматиту, мають в 3-5 разів вищий ризик захворіти на бронхіальну астму;
  • Вуличні алергени (наприклад, пилок рослин та цвіль грибів);
  • Тютюновий дим;
  • Хімічні речовини на робочому місці, тобто шкідливі умови праці;
  • Забруднення атмосферного повітря.

Не менш важливими факторами, що можуть спровокувати напад астми, є холодне повітря, сильне емоційне збудження, фізичні вправи. Окрім того, деякі лікувальні препарати також можуть спричиняти астму: аспірин, нестероїдні протизапальні засоби та бета-блокатор (ліки для зниження артеріального тиску, лікування хвороб серця). Низька вага при народженні або куріння матері під час вагітності, часті респіраторні захворювання, ожиріння та низька фізична активність – це теж вагомі причини виникнення астми.

Профілактика астми

Оскільки астма невиліковна хвороба, для її запобігання перш за все необхідна профілактика. Аби  зменшити ризики бронхіальної астми, дотримуйтесь простих правил:

  • підтримуйте чистоту в домі – регулярно прибирайте і провітрюйте приміщення;
  • стежте за рівнем сухості повітря в домі, за потреби зволожуйте і фільтруйте повітря спеціальними приладами;
  • використовуйте засоби індивідуального захисту на робочих місцях, щоб уникнути впливу промислових алергенів;
  • уникайте дії тютюнового диму, в тому числі вторинної – киньте цю звичку, порекомендуйте це зробити оточуючим;
  • при перших підозрах на алергію, зверніться до лікаря;
  • профілактика бронхіальної астми – це обмеження хімікатів, якщо не можете відмовитись від побутової хімії, то користуйтеся гумовими рукавичками і маскою;
  • причиною астми можуть стати деякі препарати, тому не займайтесь самолікуванням, перед прийомом будь-яких ліків радьтеся з лікарем;
  • будьте активними, навіть якщо ви не займаєтесь спортом, мотивуйте себе гуляти щодня за будь-якої погоди.

Лікування астми

Астма – серйозне хронічне захворювання, тому вилікувати бронхіальну астму в домашніх умовах за тиждень чи місяць неможливо. Курс лікування має призначати лікар. Адже завдяки ранньому лікуванню можна досягнути стійкої ремісії, а прийом базових препаратів сповільнює прогресування хвороби.

В Україні ліки від бронхіальної астми можна отримати безкоштовно або з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки».

Проте ліки – це не єдиний спосіб боротьби з астмою. Важливо також уникати можливих факторів ризику розвитку астми – подразників, які викликають запалення дихальних шляхів. Кожна людина повинна бути добре інформована про це, та знати, які саме фактори ризику найбільш небезпечні саме для неї.

Астма – це те захворювання, яке вимагає медичного контролю, небезпечно його недооцінювати. Якщо ви не будете дотримуватись спеціального режиму лікування, то наслідки можуть бути трагічними.

Тож давайте піклуватись про своє здоров’я та здоров’я оточуючих!

Будьмо здоровими!

Джерело: https://healthcenter.od.ua/2020/05/04/vsesvitnij-den-borotby-z-astmoyu/

Print Friendly, PDF & Email