МОЗ нагадує: інвалідність продовжується на весь час дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення/скасування


МОЗ нагадує, що на період дії воєнного стану процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена. А саме: медико-соціальна експертна комісія (далі – МСЕК) здійснює свої функції за принципом екстериторіальності. Тобто, якщо людина не має змоги безпосередньо прибути на огляд, то МСЕК приймає таке рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. 

Важливо, що на цей період, якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність і не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, то строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Зазначимо, що в умовах воєнного часу п. 5 постанови КМУ від 03.12.2009 №317 «Питання медико-соціальної експертизи» не застосовується. Саме цей пункт визначав причини інвалідності, за якими встановлення інвалідності заочно не проводилося.

Таким чином, наразі МСЕК мають право оглядати пацієнтів і приймати рішення заочно у разі наступних причин інвалідності:

  • трудове каліцтво;
  • професійне захворювання;
  • захворювання, одержане під час проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту та Держспецзвʼязку;
  • захворювання, пов’язане з впливом радіоактивного опромінення внаслідок аварії на ЧАЕС.

Всі ці причини інвалідності за потреби можуть розглядатися заочно.

Також зазначимо, що питання виплат людям з інвалідністю належить виключно до компетенції Міністерства соціальної політики.

Звертаємо вашу увагу, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії обмежують чи порушують ваші права, звертайтеся телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/moz-nagadue-invalidnist-prodovzhuetsja-na-ves-chas-dii-voennogo-stanu-ta-6-misjaciv-pislja-jogo-pripinennjaskasuvannja-

Print Friendly, PDF & Email