Країни Європейського регіону докладають активних зусиль для того, щоб зупинити поширення кору, оскільки кількість випадків захворювання у 2023 р. вже перевищує загальну кількість випадків за весь 2022 рік


З початку 2023 р. випадки кору було виявлено у 17 країнах Європейського регіону ВООЗ. Станом на кінець лютого було зареєстровано понад 900 випадків цього захворювання, що перевищує загальну кількість випадків за 2022 рік.

“Усі країни, включаючи ті з них, де було досягнуто елімінації ендемічної передачі кору, повинні виявляти пильність щодо можливого завезення та поширення цього висококонтагіозного захворювання”, – сказав д-р Jose Hagan, керівник групи з вакцинокерованих інфекцій та імунізації (ЄРБ ВООЗ) .

“Після підтвердження спалаху ВООЗ рекомендує проведення низки заходів для швидкого реагування, включаючи розслідування випадків, виявлення та вакцинацію сприйнятливих до інфекції контактних та інших осіб, інфекційний контроль у медичних закладах та роботу з порушеними спільнотами або групами населення з метою підвищення їх поінформованості та зняття них побоювань”.

За останні 12 місяців найбільша кількість випадків була зареєстрована в Російській Федерації, Таджикистані та Туреччині (відповідно 414, 610 та 466 випадків). Австрія, Сербія, Сполучене Королівство, Узбекистан та інші країни відзначають зростання кількості випадків початку 2023 р.

Протягом минулого року країни Регіону проводили нав’язувальні вакцинальні кампанії різного масштабу, щоб виявити та вакцинувати дітей, які з початку пандемії COVID-19 пропустили планові дози щеплення, включаючи дози вакцин із протикоревим компонентом.
У 2021 р. у всьому світі щеплення від кору пропустило безпрецедентно велику кількість дітей – майже 40 мільйонів: 25 мільйонів дітей не отримали першу дозу вакцини та ще 14,7 мільйона не отримали другої дози.

Вплив пандемії COVID-19 на показники охоплення вакцинацією в Європейському регіоні дуже різниться як між країнами, так і всередині країн. Деякі країни змогли провести свої кампанії в перервах між хвилями пандемії COVID-19, зберігши рекомендовані рівні охоплення. При цьому в інших країнах у розпал пандемії планова імунізація численних груп населення була перервана або відкладена на тривалий період.

Виступаючи під гаслом “Велике надолуження імунізації”, ВООЗ працює з партнерами в Європі та за її межами над наданням підтримки країнам під час та після Європейського тижня імунізації (23–29 квітня 2023 р.), для того, щоб надолужити втрачене та забезпечити захист як можна більшого числа людей від хвороб, що запобігають за допомогою вакцин.

 

Джерело: https://www.who.int/europe/ru/news/item/26-04-2023-countries-in-the-european-region-stepping-up-to-stop-the-spread-of-measles-as-cases-in-2023-already-exceed-all-those-in-2022

Print Friendly, PDF & Email