Щеплення, особливо під час війни, рятують життя – спільна заява МОЗ, ЦГЗ, ВООЗ, ЮНІСЕФ


В останні дні квітня відзначають Всесвітній тиждень імунізації. Його мета – нагадати про важливість рутинних щеплень як однієї з фундаментальних засад системи громадського здоров’я в усьому світі й основу більш здорового життя кожної з громад. Для України це питання залишається особливо гострим через повномасштабне вторгнення російської федерації і ризики поширення інфекційних хвороб, пов’язані з війною: перебування в місцях скупчення людей, обмежений доступ до води, висока ймовірність травмування й контакту з кров’ю інших.

«Повномасштабна війна поставила перед Україною безліч нових викликів, але завдяки самовідданій праці медиків, потужній і надійній підтримці з боку міжнародних партнерів, система охорони здоров’я встояла. Партнери допомогли з забезпеченням вакцинами, передали нам холодове обладнання для їхнього зберігання, автомобілі для транспортування і автобуси для проведення вакцинації маломобільних людей та людей, які живуть у важкодоступних регіонах. Ми ні на день не зупиняли вакцинацію, адже розуміємо, наскільки важливо захистити найдорожче – здоров’я та життя наших людей», – сказав заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Держава гарантує своїм громадянам вакцинацію проти COVID-19, а також проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, краснухи й епідемічного паротиту («свинки»). Їх можна отримати безоплатно. Вакцини, доступні в Україні, є якісними і безпечними.

Водночас рівень охоплення щепленнями в країні залишається нижчим за запланований, зберігається високий ризик виникнення спалахів небезпечних хвороб: кору, дифтерії тощо. Триває робота над подоланням спалаху поліомієліту, зареєстрованого у 2021 році.

«Вакцинація залишається єдиним способом захисту від смертельних хвороб і допомагає уникнути навантажень на систему охорони здоров’я загалом. В умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема – залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. В останні роки, на жаль, цей показник не перевищував 80%. Ми маємо прагнути досягнути рекомендованих ВООЗ щонайменше 95% охоплення, лише таким чином ми зможемо досягнути колективного імунітету», – каже Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації ЦГЗ.

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що зниження рівня охоплення щепленнями – загальноєвропейська тенденція. Наприклад, від початку пандемії COVID-19 понад 1,2 мільйона дітей в Європейському регіоні ВООЗ пропустили вакцинацію проти кору, паротиту та краснухи (КПК).

«Війна серйозно погіршила доступ до вакцин і здійснення планової імунізації, підвищивши ризики спалахів інфекційних захворювань в Україні. Наше завдання як ВООЗ в Україні – захистити людей в Україні, усунути нерівність в доступі до вакцин і забезпечити збільшення охоплення вакцинацією. Для цього ми тісно співпрацюємо з Міністерством охорони здоров’я та іншими партнерами, й нещодавно ми передали понад 60 автобусів для зміцнення потенціалу імунізації регіональних Центрів контролю та профілактики хвороб, – сказав доктор Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ та Глава Бюро ВООЗ в Україні. – Автобуси курсуватимуть усіма регіонами, підконтрольними уряду України, для проведення вакцинації проти інфекційних захворювань, у тому числі проти COVID-19, кору та дифтерії, з особливою увагою до внутрішньо переміщених осіб, уразливих груп населення, зокрема людей похилого віку та людей із хронічними захворюваннями, а також до всіх тих, хто проживає у віддалених і важкодоступних районах».

Найуразливішими до інфекційних хвороб залишаються діти, особливо з хронічними захворюваннями – адже вони мають більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, від яких можна захиститись вакцинацією. Якщо ви або ваша дитина пропустили якусь із доз щеплення, не потрібно починати весь курс вакцинації спочатку – якомога швидше зверніться до лікаря, щоби надолужити пропущені дози за індивідуальним графіком.

«ЮНІСЕФ закликає батьків перевірити, чи отримали вони та діти усі необхідні щеплення, та пріоритизувати вакцинацію під час війни. Ми рекомендуємо протягом тижня імунізації звернутися до свого сімейного лікаря і надолужити пропущені дози. Ви також можете завітати з дітьми на точки ЮНІСЕФ “Спільно”, щоб зробити щеплення та дізнатися більше про вакцинацію. Надолужити пропущені щеплення особливо важливо з огляду на випадки захворювання на кір в Україні. Отримати консультацію щодо вакцинації можна на гарячій лінії “Спільно до здоров’я”. Що більше людей захищають себе та своїх дітей, то менший ризик для здоровʼя та життя всіх маленьких українців», — наголосив Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Завдяки партнерам за 2022 рік Україна отримала близько 2,5 млн доз вакцин  проти захворювань, яким можна запобігти вакцинацією. Залишки вакцин, які були отримані у 2022 році, та гарантовані надходження вакцин у 2023 році дозволять не переривати рутинну вакцинацію та забезпечать необхідне покриття потреб українців у обов’язкових щепленнях. У 2023 році, як і торік, потреби у деяких рутинних вакцинах частково будуть покриватися за підтримки міжнародних партнерів.

Джерело:https://moz.gov.ua/article/news/scheplennja-osoblivo-pid-chas-vijni-rjatujut-zhittja-–-spilna-zajava-moz-cgz-vooz–junisef

Print Friendly, PDF & Email