МІФИ ЗПТ: “ВВАЖАЮ, ЩО ЗПТ – ЦЕ ЗАМІНА ОДНОГО НАРКОТИКУ НА ІНШИЙ”.


Відповідно до даних дослідження спрямованого на оцінку бар’єрів доступу до ЗПТ, серед людей, що вживають наркотики ін’єкційно, щодо причин, які заважають розпочати ЗПТ у державній програмі, найбільша кількість респондентів (78.9%) вказали, що на їх думку, ЗПТ — це заміна одного наркотику на інший.

Така думка  є дуже поширеною, але давайте подумаємо чи дійсно це так?!.

Препарати ЗПТ, наприклад метадон, використовують з 1960 років минулого сторіччя, за цей час накопичено багато даних та доказів, які свідчать про ефективність та безпечність препаратів ЗПТ. Наразі ЗПТ визначено найбільш ефективним методом лікування опіоїдної залежності. Зазначене лікування рекомендовано провідними керівництвами, що спираються на доказову базу та такими поважними організаціями як – Всесвітня організація охорони здоров’я, USAID, UNAIDS Управління ООН з наркотиків і злочинності, Центр контролю і профілактики захворювань США (CDC) та Адміністрація із контролю зловживання психоактивними речовинами та психічного здоров’я (SAMHSA) тощо.

Тож все ж таки, чому це не заміна наркотику? Річ у тому, що хоча метадон і бупренорфін діють на ті самі рецептори в мозку, що й героїн і рецептурні опіоїди, їх дія набагато повільніша і вони залишаються в організмі довше. Висока швидкість дії героїну призводить до «ейфорії», і саме швидкість, з якою вони залишають рецептор, викликає залежність. Коректні дози метадону або бупренорфіну не підвищують толерантність пацієнта до опіоїдів, довше «виходять» з рецепторів, що, в результаті не викликає почуття ейфорії. Це шлях до зменшення «тяги» до нелегальних наркотиків.

Метадон і бупренорфін є контрольованими речовинами, лікарськими засобами, які виробляються та розповсюджуються під пильним наглядом і контролем якості. Вони приймаються перорально і сублінгвально відповідно, і не вимагають використання голок, що знижує ризик зараження ВІЛ та іншими інфекціями. Тривалий період напіввиведення як метадону, так і бупренорфіну дозволяє вводити їх не так часто, як нелегальні опіоїди. Наприклад, метадон вводиться щоденно, а бупренорфін – раз на один-три дні. Ці відносно невеликі дози медичних препаратів усувають потяг до героїну чи інших опіоїдів, що дозволяє пацієнтам брати участь у роботі, навчанні, відпочинку та терапії.

Лікування метадоном і бупренорфіном проводиться в умовах, де пацієнтам доступні медичні та консультаційні послуги, що сприяє кращому лікуванню та покращенню психосоціальних функцій. Таким чином, лікування має важливі переваги, які підтримують пацієнтів у комфортному стані, позбавляють симптомів відміни та рятують життя пацієнтів.

Відповідно до низки досліджень, проведених більше ніж за 60 років впровадження ЗПТ, доведено, що таке лікування:

  • зменшує або зупиняє  вживання наркотиків, зокрема ін’єкційним шляхом;
  • сприяє скороченню передозувань та смертності пов’язаної із вживанням наркотиків;
  •  сприяє скороченню кількості правопорушень пов’язаних з наркотиками, та відповідно скороченню витрат на судову та кримінально виконавчу систему;
  • сприяє ресоціалізації та покращенню якості життя;
  • запобігає новим випадкам інфікування ВІЛ, вірусними гепатитами В та С, створює умови для своєчасної діагностики та лікування зазначених захворювань;

Додамо трішки цифр.

За понад півстолітній досвід використання препаратів ЗПТ у світі (у т. ч. 18 років в Україні) проведено сотні досліджень, які довели їхню ефективність при лікуванні опіоїдної залежності. Також існують сотні наукових праць, які надають безпосередні докази ефективності такої методики лікування опіоїдної залежності, як ЗПТ з використанням метадону та бупренорфіну. Одне з таких досліджень – Національного інституту з питань наркотичної залежності (NIDA). Згідно з даними дослідження, проведеного у 2020 році, лікування бупренорфіном або метадоном було пов’язане зі зниженням ризику передозування на 76% через 3 місяці та на 59% через 12 місяців. Порівняно з відсутністю лікування, лікування бупренорфіном або метадоном також асоціювалося з відносним зниженням на 42% і 32% використання нелегальних опіоїдів через 3 і 12 місяців  відповідно.

 

Таким чином, опираючись на більш ніж пів віковий позитивний досвід використання медичних препаратів ЗПТ, зокрема, метадону та беручи до уваги дослідження ефективності провідних Інститутів охорони здоров’я можна з упевненістю стверджувати, що ЗПТ залишається золотим стандартом лікування залежностей, яке в своїй основі має доказову медичну базу. Відслідковуючи генезис ЗПТ в Україні, кожного для лікування стає доступнішим та більш орієнтованим на пацієнта, десятки тисяч пацієнтів, які вже перебувають на лікуванні – гарний доказ спроможності ЗПТ змінювати життя на краще.

 

Print Friendly, PDF & Email