Удосконалення дозорного епідеміологічного нагляду за грипом


      Фахівці ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» протягом 19-20 квітня 2023 року прийняли участь у тренінгу для епідеміологів та вірусологів, які залучені до здійснення дозорного епідеміологічного нагляду за грипом в Україні. Тренінг був організований та проведений фахівцями ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (WHO) та Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC)

Мета тренінгу – оновлення знань учасників, пошук шляхів вирішення проблемних питань при здійсненні дозорного епіднагляду за грипом. Окрему увагу було приділено аналізу якості даних, отриманих від дозорних закладів охорони здоров’я.

Також під час тренінгу висвітлені питання щодо:

  • глобального епіднагляду за грипом;
  • програми готовності та реагування на пандемічний грип (PIP);
  • проведення дозорного епіднагляду за грипом;
  • вірусологічних аспектів епіднагляду за грипом;
  • переваги паралельного та послідовного алгоритмів тестування на SARS-CoV-2 та грип;
  • виділення вірусів грипу на культурі клітин, сучасні підходи;
  • основ секвенування нового покоління;
  • вакцинації проти грипу.

Фахівцями ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» наголошено на  запланованих  моніторингових візитах до закладів охорони здоров’я, які залучені до проведення дозорного епіднагляду за грипом; важливості забезпечення тест-системами вірусологічних лабораторій обласних центрів контролю та профілактики хвороб. Окрема увага приділялася дотриманню техніки відбору зразків, відповідного пакування, зберігання та транспортування зразків, заповнення супровідної документації.

Представниця відділу національного епіднагляду CDС (США) познайомила українських фахівців з деталями процесу глобального моніторингу вірусів грипу та розповіла про визначення кандидатів для розробки вакцини проти грипу серед циркулюючих типів вірусів на наступний сезон.

Виконавець: завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ» Олена КУЗЬМЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email