Щодо участі фахівця ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в навчальному курсі «Міжнародні медико-санітарні правила та глобальна безпека у сфері охорони здоров’я


Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Денис Кісельов з 13 по 24 березня 2023р. прийняв участь у навчальному курсі «Міжнародні медико-санітарні правила та глобальна безпека у сфері охорони здоров’я» в рамках проекту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я». Очна частина навчального курсу проходила в м. Краків (Польща).

Викладачі курсу – відомі міжнародні експерти у сфері громадського здоров’я та реагування на надзвичайні ситуації.       

Серед питань, які розглядались під час навчального курсу:

 

 

  • Глобальна безпека у сфері громадського здоров’я
  • Міжнародні медико-санітарні правила
  • Управління спалахами інфекційних хвороб
  • Кризовий менеджмент
  • Хімічні, біологічні, радіологічні, ядерні агенти
  • Уроки, які нам дають пандемія COVID-19, епідемія та спалахи інших інфекційних хвороб.

Під час навчального курсу детально обговорені складові та виклики глобальної безпеки у сфері охорони здоров’я; сучасні принципи реагування на пандемії, епідемії та спалахи  інфекційних хвороб, на надзвичайні події та ситуації у сфері громадського здоров’я, в тому числі викликані біологічними, хімічними, радіологічними та ядерними чинниками; міжнародний досвід розслідування спалахів інфекційних хвороб та інші питання.

Наголошено роль Всесвітньої організації охорони здоров’я – як координаційного органу з питань міжнародної роботи у сфері охорони здоров’я, в тому числі реагування на загрози громадському здоров’ю.

Учасники навчального курсу ознайомлені з основними положеннями  Міжнародних медико-санітарних правил (прийняті 2005р., набули чинність з 2007р.) – основного документу, який регламентує дії всесвітньої системи охорони здоров’я у випадку виникнення різних надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я та є обов’язковим для 196 держав-учасниць Всесвітньої організації охорони здоров’я.

На рівні України МОЗ вже підготовило Національний план дій щодо імплементації Міжнародних медико-санітарних правил (затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023р. №173-р). Даний план дій передбачає цілу низку заходів, в тому числі розробку відповідних нормативно-правових актів.

Під час навчання детально обговорена роль Національного координатора із Міжнародних медико-санітарних правил та необхідність розбудови спроможності епідеміологічного нагляду та реагування на національному та регіональних рівнях, розвитку можливості держав для виконання вимог Міжнародних медико-санітарних правил.

Наступний важливий блок питань, який розглядався – це  урегулювання криз; стрес; застосування міжнародних стандартів  ISO/DIS 22361 щодо стратегічної спроможності урегулювання криз, ISO 31000 щодо керування ризиками, питання ідентифікації, аналізу та оцінки ризиків.

Викладачами проаналізовано уроки, які світ отримав під час пандемій та епідемій, подальші кроки для удосконалення міжнародної системи реагування на небезпеки.

Під час практичних занять в групах, учасники навчального курсу відпрацьовували схеми ухвалення рішень при виникненні різноманітних подій відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил; навчались визначати заходи реагування при  надзвичайних подіях, викликаних біологічними, хімічними та радіологічними чинниками та інше.

В рамках курсу, 21 березня 2023 року відбувся навчальний візит в Центр моніторингу якості в охороні здоров’я Міністерства охорони здоров’я Республіки Польща, який розташований в м.Краків. Під час навчального візиту учасники курсу ознайомились з колективом та діяльністю Центру моніторингу якості в охороні здоров’я Польщі.

07 квітня 2023р.  результати участі фахівця ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в навчальному курсі «Міжнародні медико-санітарні правила та глобальна безпека охорони здоров’я» обговорені на нараді в ДУ «Дніпропетровській ОЦКПХ МОЗ» з питань запровадження в дію Стратегії розвитку системи громадського здоров’я відповідно до Закону України «Про систему громадського здоров’я» на території Дніпропетровської області; основні меседжі навчального курсу доведені до відома керівників структурних та відокремлених структурних підрозділів    ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Отриманні під час навчального курсу знання та досвід обов’язково будуть впроваджуватись на регіональному рівні, під час подальшої розбудови сучасної системи громадського здоров’я в Дніпропетровській області.

Print Friendly, PDF & Email