ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» здійснює щоденний лабораторний контроль якості та безпечності питної води на території області в межах соціально – гігієнічного моніторингу.
Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» на період воєнного стану в країні продовжує здійснювати щоденний лабораторний контроль якості та безпечності питної води за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками на території області в межах соціально – гігієнічного моніторингу.
За період з 14.04.2023 по 20.04.2023 структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ » на території області досліджено 223 проби питної води на відповідність до вимог Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» і «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру».
Дніпропетровська область
|
кількість проб на мікробіологічні показники | з них не відповідають нормативам | кількість проб на фізико-хімічні показники | з них не відповідають нормативам, за якими показниками |
Дніпровський район, м.Дніпро | 57 | 0 | 57 | 42 (смак, присмак, забарвленість, хлороформ, окиснюваність, жорсткість, хлороформ) |
Кам’янський район | 58 | 0 | 58 | 46(забарвленість, каламутність, хлороформ, окиснюваність) |
Криворізький район | 31 | 0 | 31 | 17 ( окиснюваність, хлороформ,дибромхлорметан) |
Нікопольський район | 35 | 0 | 35 | 6 ( забарвленість, сухий залишок) |
Новомосковський район | 14 | 0 | 14 | 2 (окиснюваність) |
Павлоградський район | 14 | 0 | 14 | 0 |
Синельниківський район | 14 | 0 | 14 | 7(сухий залишок, хлориди, окиснюваність) |
Всього по області | 223 | 0 | 223 | 120 ( смак, присмак, забарвленість, каламутність, окиснюваність, хлороформ, сухий залишок, хлориди, дибромхлорметан) |
За мікробіологічними показниками всі досліджені проби води відповідають встановленим нормативам.
Більшість фізико – хімічних показників залишається на рівні багаторічних значень, окрім органолептичних показників ( смак, присмак, кольоровість, каламутність), значення яких погіршились у зв’язку з весняним паводком та підтопленням територій.
ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на період воєнного стану, враховуючи нестабільність та можливість виникнення різних непередбачуваних ситуацій, в тому числі і на системах водопостачання, і тим більше наразі в умовах весняного паводку та підтопленням деяких територій, продовжує рекомендувати населенню області вживати лише кип’ячену або питну доочищену фасовану воду для збереження здоров’я і профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань.
Виконавець: лікар з комунальної гігієни відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” ЧУБУКОВА Світлана