Рекомендації по санітарній обробці (дезінфекції) громадського транспорту


Враховуючи масовість захворювання, легкість передачі інфекції у період підвищення захворюваності на ГРВІ необхідно більш ретельно проводити профілактичні заходи, до яких безумовно входить дезінфекція громадського транспорту.

 

1. Загальні положення.
Грип – гостра вірусна хвороба з повітряно-крапельним механізмом передачі збудника. Джерелом збудника є хвора людина. Особливу епідеміологічну небезпеку становлять особи з легким перебігом хвороби, бо вони частіше продовжують активний спосіб життя і розносять вірус грипу. Знаходячись в громадському транспорті хвора людина крапельками слизу під час кашлю і чхання розповсюджує збудника на відстань до 3-3,5 м., заражаючи навколо себе інших. Враховуючи масовість захворювання, легкість передачі інфекції у період підвищення захворюваності на ГРВІ необхідно більш ретельно проводити профілактичні заходи, до яких безумовно входить дезінфекція громадського транспорту.
2. Методи і засоби санітарної обробки.
2.1. Для дезінфекції громадського транспорту (в АТП, депо міськелектротранспорта, на автовокзалах) необхідно виділити місця для проведення дезінфекції, дезінфікуючі засоби, інвентар для проведення дезінфекції.
2.2. Визначити особу, яка б слідкувала за рухом і станом транспорту та проводила дезінфекцію, була ознайомлена та забезпечена умовами приготування робочих дезрозчинів і проведення дезінфекції, застосовувала засоби індивідуального захисту, дотримувалася техніки безпеки при роботі з дезінфікуючими засобами. Не виключена можливість залучення суб’єктів господарської діяльності, які мають дозвіл на виконання дезінфекційних заходів.
2.3. Пост миття і дезінфекції повинен бути забезпечений устаткуванням та інвентарем для дезінфекції, спецодягом для проведення дезінфекції, місцем для зберігання мийного інвентарю, миючих та дезінфікуючих засобів, спецодягу;
2.4. Виїзна санітарна обробка транспорту:

– служба санітарної обробки громадського транспорту в ряді випадків для скорочення непродуктивних витрат підприємств, які мають транспорт може використовувати пересувний санітарний пост або виїзд дезінфектора для проведення масової санітарної обробки безпосередньо на підприємстві, на кінцевих зупинках та інших місцях перебування автотранспорту чи його складових частин;
– виїзна дезінфекція проводиться аерозольним методом.
2.5. Для санітарної обробки транспорту необхідно використовувати дезінфікуючі засоби, що мають позитивний висновок та дозволені до застосування в Україні. Необхідно обирати такі засоби, які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції, не псували майно салону транспортного засобу та поверхонь приміщень, не мали б неприємного запаху, наприклад: «Інкрасепт», «Дезактін», «Соліклор», «Дез Таб», «Дезараль», «Тентамін» та інш.
2.6. Рекомендовано щоденно перед виходом з депо проходить ретельну обробку транспортного засобу дезінфікуючим розчином, яким обробляють поручні, ручки, підлокітники та підлогу у транспортних засобах.
2.7. Послідовність обробки.
Волого-механічна дезінфекція як правило проводиться з допомогою гідропульта або іншого обладнання, яке забезпечує дрібно-дисперсне розпилення дезрозчину (Квазар, Оріон та інш.) або двократне протирання ганчір’ям змоченим в дезрозчині:
– протирають зовнішні дверцята та ручку;
– протирають поручні;
– зрошують стелю, стіни, сидіння;
– металеві частини після обробки протирають чистою серветкою;
– при низьких температурах добавляють антифриз або проводять обробку гарячим розчином (40-500С);
– до початку роботи перевіряють справність апарату, спецодягу, респіраторів, рукавичок;
– з метою запобігання небезпечних випадків забороняється залишати без догляду дезрозчини;
– забороняється вживати їжу, пити, смалити під час проведення дезззаходів.
2.8. В період між рейсами необхідно ретельно провітрювати салони транспортного засобу.
2.9. Дотримання маскового режиму:
– на всьому протязі рейсу водій, кондуктор контактують із великою кількістю пасажирів, тому для захисту органів дихання вони повинні застосовувати респіратори або маски (4-х слойні марлеві, одноразові);
– заміна марлевих масок проводиться кожні 2-4 години, респіраторів згідно рекомендацій виробника;
– знезараження марлевих масок необхідно проводити методом кип’ятіння (в 2%мильно-содовому розчині – 15 хвилин) або зануренням в один із дезінфікуючих розчинів с послідуючим пранням та прасуванням, одноразові респіратори утилізуються.
2.10. Дотримання гігієни рук сприятиме попередженню розповсюдження інфекційних захворювань. В період підвищення захворюваності на ГРВІ та грип необхідно частіше мити руки. Перевагу краще віддавати бактерицидному рідкому милу.
2.11. При відсутності умов для миття рук, наприклад, на робочому у водія та контролера громадського транспорту, для дезінфекції рук ефективно використовувати антисептики, у тому числі такі, які мають пролонгований терміном дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних мікроорганізмів, а саме: «Тонік «Біоцид плюс» – 6 год, «БактериоСол S» – 3 год., «БіоЛонг – шкірний антисептик» – 5 год., «Брилліант руки 2» – 3 год., «ДезОр» – 3 год., «Сенсіва U» – 3 год).
Антисептики та дезінфекційни засоби можна придбати в аптеках, у тому числів в дрібній зручній до застосування розфасовці.

 

Керівник: Резвих В.Г.

Виконавець: Безхлібна Т.В.- лікар-епідеміолог відділення дезінфектології ДУ «ДОЛЦ МОЗ України», Шатирко Д.В. – завідувач відділення дезінфектології ВСП «Дніпровський міський ВЛД» ДУ «ДОЛЦ МОЗ України», Бірюкова Л.Е. – лікар-дезінфекціоніст.

Print Friendly, PDF & Email