ПОПЕРЕДЖЕННЯ IНФЕКЦIЙНИХ ХВОРОБ ПIД ЧАС ПАВОДКIВ ТА ПОВЕНЕЙ


Як захистити себе від інфекційних хвороб під час паводкiв та повеней.
В умовах повеней або паводків можливо підтоплення житлових приміщень, джерел водопостачання (колодязів, свердловин тощо), надвірних туалетів, вигрібних ям, сміттєзвалищ тощо. Це в свою чергу значно підвищує ризики виникнення та поширення інфекційних та паразитарних хвороб, таких як: кишкові інфекції, викликані різноманітними бактеріями і вірусами, сальмонельоз, черевний тиф, шигельоз, гепатит А, лептоспіроз, гельмінтози, лямбліоз та інші.
Збудники кишкових інфекцій передаються через забруднені воду, харчові страви, а також через забруднені руки та предмети побуту.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури тіла, біль у животі, блювота і діарея. При появі перших симптомів захворювання не слід займатись самолікуванням, необхідно звернутись до лікаря. Частіше на кишкові інфекції хворіють діти.
Щоб захистити себе та своїх близьких від захворювань необхідно дотримуватись простих правил:
– ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водоймищ та криниць; не вживайте воду з джерел у місцях підтоплення;
– рекомендовано використання кип’яченої води або питної доочищеної фасованої води. Для господарських цілей також рекомендовано використання кип’яченої води;
– вживайте харчові продукти лише гарантованої якості;
– вживайте їжу, яка пройшла ретельну термічну обробку (варіння, смажіння, запікання тощо);
– не вживайте готові страви, які зберігалась без холодильника, зіпсовані харчові продукти та харчові продукти з вичерпаним терміном придатності;
-ретельно мийте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
– для обробки сирих продуктів користуйтесь окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
– ретельно мийте овочі та фрукти кип’яченою водою та обдавайте їх окропом перед вживанням:
-зберігайте воду і продукти харчування в закритих ємностях в місцях, недоступних для гризунів; при можливості проведите дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення;
– майте запас бутильованої води, продуктів харчування з пролонгованими термінами придатності, розташовуйте їх якомога вище в місцях, недоступних для води;
– дотримуйтесь правил особистої гігієни та ретельно мийте руки перед прийманням їжі, перед приготуванням їжі, після відвідування туалету, вулиці тощо. Бажано обробити руки антисептичним спиртовмісним засобом.
Після сходу води з грунтового покриву необхідно:
– провести очистку поверхні ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати дезінфекційними засобами призначеними для цього;
– колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою засобів для знезараження питної води;
– провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів; трупи загиблих тварин та птиці зібрати і здати на утилізацію спеціалізованим закладам.
Print Friendly, PDF & Email