Фахівці санітарно-гігієнічної лабораторії та відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб ДУ “Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” взяли участь у вебінарі, організаторами якого була Всесвітня організація охорони здоро’я (ВООЗ). Тема онлайн-вебінару «Аналіз жирних кислот, включаючи трансжири, за допомогою газової хроматографії».
На заході були розглянуті наступні питання:
- Методи аналізування вмісту жиру, як важливого нутрієнта у різних матрицях харчових продуктів;
- Джерела появи транс-ізомерів жирних кислот у продуктах харчування;
- Глобальний та спрощений протоколи ВООЗ для виконання визначення вмісту транс-ізомерів жирних кислот . Послідовність виконання, принципи, умови;
- Детально було представлено метод газової хроматографії, як основного методу , задіяного у реалізації цих протоколів;
- Деякі тонкощі отримання метилових ефірів жирних кислот (МЕЖК) за запропонованими протоколами ВООЗ;
- Принципи ідентифікації наявності транс-ізомерів на хроматограмах МЕЖК – профілей харчових продуктів;
- Принципи використання стандартних сумішей для ідентифікації жирнокислотних хроматографічних сепарацій;
- Використання «сліпих» зразків для внутрішнього контролю якості вимірювань вмісту транс-ізомерів жирних кислот;
- Важливість участі у програмах перевірки професіонального рівня, які організують метрологічні провайдери світового рівня.
Участь у цьому вебінарі та отримані знання допоможуть фахівцям санітарно-гігієнічної лабораторії та відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” підвищити свій професійний рівень та впровадити в роботу методологію аналізування харчових продуктів на вміст трансжирів.