7 квітня – Всесвітній день здоров’я


Щороку 7 квітня відзначають Всесвітній день здоров’я. Мета свята – привернути увагу населення до свого здоров’я, профілактики захворювань та мотивації до здорового способу життя.

Також 7 квітня 2023 року відзначає своє 75-річчя Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Сімдесятип’ятирічна річниця ВООЗ – привід згадати про минулі успіхи в галузі охорони здоров’я, які за останні сім десятиліть дозволили покращити якість життя людей.

Всесвітній день здоров’я цього року проходить під гаслом «Здоров’я для всіх», сприяючи створенню необхідних умов, які дозволяють покращити доступ до послуг охорони здоров’я, а також піклується про те, щоб ці послуги були доступні всім і скрізь. Державна політика у сфері охорони здоров’я має бути спрямована на збереження і зміцнення здоров’я населення, створення безпечних умов і середовища життєдіяльності, профілактику захворювань та формування здорового способу життя.

За визначенням ВООЗ здоров’я – це стан повного фізичного, психічного та соціального добробуту, а не лише відсутність хвороб та фізичних патологій.  Усі три аспекти здоров’я взаємопов’язані та кожен з них робить свій внесок у здоров’я людини. Тому так важливо дбати про кожен із них.

Фізичне здоров’я забезпечує енергію для повсякденного життя, полегшує адаптацію до навколишнього середовища.

Психічне здоров’я є здатністю аналізувати проблеми та приймати зважені рішення, розвинене почуття відповідальності за себе, уміння керувати стресами.

Соціальне здоров’я є здатністю ефективно спілкуватися та налагоджувати здорові міжособистісні стосунки, адаптуватися до соціальних норм і правил, які існують у суспільстві.

За даними дослідження STEPS, проведеного в Україні у 2019 році: 33,9% населення у віці 18-69 років є активними курцями; 19,7% населення мають надмірне епізодичне вживання алкоголю; 66,4% – не споживали достатньо овочів і фруктів у своєму раціоні; 26,9% – завжди або часто вживали оброблену їжу з високим вмістом солі; 34,8% населення мають підвищений артеріальний тиск; 59,1% – надмірну вагу; 7,1% – підвищений рівень глюкози в крові; 32,8% – загалом мають від 3 до 5 факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань. А кожен восьмий дорослий (12,4%) в Україні повідомив про симптоми, що відповідають клінічному діагнозу депресії.

Це дослідження виявило дуже високу поширеність факторів ризику, що пов’язані з неінфекційними захворюваннями, а особливо куріння та вживанням алкоголю. Також поширеними були нездорові моделі харчування.

Тому кожному з нас під силу дотримуватись правил здорового способу життя:

 

  • Правильне харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах. Достатня кількість кожного з елементів забезпечує належне функціонування усіх систем органів та збереже їх здоровий стан.
  • Фізична активність – принаймні 30 хвилин на день регулярної фізичної активності дозволить почуватися краще, а також значно покращити показники здоров’я. Обирайте той вид фізичної активності, який буде для вас комфортний: швидка ходьба, прогулянка на свіжому повітрі, спортивний зал, басейн, їзда на велосипеді тощо. Основне – це регулярні, системні та збалансовані фізичні навантаження.
  • Здоровий сон триває 7-9 годин на день. Якщо регулярно недосипати то збільшується ризик появи хронічних захворювань: цукрового діабету, серцево-судинних недуг, ожиріння, порушень імунної системи, психічного здоров’я тощо.
  • Боротьба зі шкідливими звичками: обмежте вживання алкоголю та тютюну або взагалі відмовтеся від них.
  • Дбайливе ставлення до себе: турбота про емоційний та психічний стан.
  • Регулярні профілактичні візити до лікаря.
  • Вакцинація – вакцинацію в Україні проводять згідно з Національним календарем щеплень.

 

Бережіть себе, привчайте себе до активного та здорового способу життя і пам’ятайте – ваше здоров’я значною мірою залежить від кожного з вас!  Будьте здорові!

 

Виконавець:  лікар із загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб  ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”    ПІРСЬКА  АННА

 

 

Print Friendly, PDF & Email