РІВНІ ОХОПЛЕННЯ ЩЕПЛЕННЯМИ ЗА 2023: ВАКЦИНАЦІЯ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ ПОПРИ ВІЙНУ


Показник охоплення щепленнями — це один з найважливіших критеріїв відстеження безпеки громадського здоров’я. Цифри відсотків показують скільки дітей отримали свою дозу вакцини згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Центр громадського здоровʼя провів аналіз виконання профілактичних щеплень в розрізі регіонів за два місяці 2023 року за даними “Укрвак”. Інформація з Херсонської та Луганської областей не надходила через військові дії.

Російська агресія спричинила чимало перешкод для медичної системи: збій логістики, відсутність електропостачання, бомбардування медичних закладів, стихійна евакуація населення тощо.

Навіть попри це станом на 1 березня 2023 року рівні охоплення профілактичними щепленнями дітей до 1 року досягли таких показників:

  • проти поліомієліту – 15,2 %,
  • проти дифтерії, кашлюку та правця  – 15,0%;
  • проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК) — 15,6%
  • проти гепатиту B – 14,6%;
  • проти туберкульозу – 13,2%;
  • проти гемофільної інфекції діти – 15,6 %.

Коментує Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації Центру громадського здоровʼя

Оцінка виконання обсягів імунізації в країні відповідно до вимог Календаря профілактичних щеплень свідчить, що три показники досягли рекомендованого рівня 8% за місяць:

  • проти кору, паротиту, краснухи у віці 1 року (+8,5%);
  • проти поліомієліту серед дітей у віці до року (+8,1%) та дітей у віці 18 місяців (+8,0%).

Першочергово хочу наголосити, що в країні досі триває спалах поліомієліту. А також вже зафіксовані випадки кору. Усі маленькі діти, що не мають щеплення від цих захворювань — у небезпеці.

Просимо батьків дуже серйозно та відповідально поставитись до свого здоровʼя та здоровʼя власної дитини. Сьогодні  як ніколи легко отримати щеплення — навіть не потрібно мати декларації з сімейним лікарем. Ви просто приходите до найближчого медзакладу

Доступна та безоплатна вакцинація — це найбільш ефективний метод запобігання тяжких наслідків захворювання. Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватись дієти. щеплення відповідно до Календаря профілактичних щеплень безоплатне та ефективне. Захистіть себе та своїх близьких!

Докладно щодо показників охоплення щеплення

Ріст темпів охоплення щеплення проти туберкульозу вакциною БЦЖ в лютому 2023 року в порівнянні з січнем 2023 спостерігається у дітей до року — +6,4% приросту.

Рівень охоплення новонароджених на 3 добу життя вакциною БЦЖ в лютому на рівні 79,7%. Низькі показники спостерігаються в пологових відділеннях: Чернігівській (47,2%), Запорізькій (60,1%), Київській (63,2%), Хмельницькій (63,7%) областей при достатній забезпеченості вакциною БЦЖ.

Позитивна динаміка в охопленні щепленнями БЦЖ серед дитячого населення у лютому в Тернопільській, Рівненській, Львівській та Сумській областях. Низький рівень охоплення щепленнями БЦЖ у лютому в Харківській, Донецькій, Закарпатській, Полтавській та Чернігівській областях.

Низькими рівнями охоплень профілактичними щепленнями дітей до 1 року проти дифтерії, кашлюку і правцю відзначились Чернівецька, Закарпатська, Хмельницька, Тернопільська, Одеська, Полтавська, Дніпропетровська області. Низькі темпи виконання в лютому 2023 року порівняно з січнем 2023 року в Хмельницькій, Чернівецькій, Тернопільській, Закарпатській, Вінницькій областях.

Серед дорослого населення низькі рівні охоплення проти дифтерії та правця в Чернівецькій, Донецькій, Закарпатській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Івано-Франківській областях та низькі темпи виконання в лютому 2023 року в порівнянні з січнем 2023 року  в Донецькій, Чернівецькій, Кіровоградській, Закарпатській, Дніпропетровській, Київській, Львівській, Івано-Франківській областях.

Низькі темпи охоплення профілактичними щепленнями проти поліомієліту в лютому 2023 порівняно з січнем 2023 року серед дітей до року у Житомирській, Волинській, Одеській та Запорізькій областях. Дітей віком 18 місяців у Житомирській, Одеській, Волинські та Харківській областях. Дітей у віці 6 років у Волинській, Житомирській, Харківській, Одеській та Миколаївській областях. Дітей у віці 14 років у Харківській, Волинській, Одеській та Житомирській областях.

Низькі темпи охоплення профілактичними щепленнями проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК) в лютому 2023 року у  порівнянні з січнем 2023 року дітей  у віці 1 року в Житомирській, Чернівецькій, Сумській, Вінницькій, Харківській та Івано-Франківській областях. Дітей у віці 6 років у Харківській, Івано-Франківській, Донецькій, Чернівецькій, Вінницькій та Закарпатській областях.

Низькі рівні охоплення щепленнями проти гемофільної інфекції серед дітей до року в лютому 2023 року у Чернівецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Полтавській та Львівській областях та низькі темпи виконання в лютому 2023 порівняно з січнем 2023 року в Чернівецькій, Житомирській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Закарпатській та Львівської областях.

Рівень охоплення вакциною для профілактики гепатиту B дітей віком до 1 року залишається низьким в Чернівецькій, Одеській, Донецькій, Хмельницькій та Закарпатській областях та низькі темпи виконання в лютому 2023 року порівняно з січнем 2023 року у Чернівецькій, Хмельницькі, Донецькій, Одеській та Закарпатській областях.

Читайте також:

Охоплення щепленнями за 2022 рік

Загальна інформація про рівні охоплення щепленнями

Print Friendly, PDF & Email