6 квітня – Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку


Генеральна асамблея ООН заснувала Міжнародний день спорту на благо миру і розвитку в 2013 році. Відтоді він проводиться щороку 6 квітня щоб підкреслити важливу роль спорту та раціональної фізичної активності в житті людей усього світу.

Відомо, що на сьогодні майже два мільярди людей у світі є недостатньо фізично активними. Фізично активні діти на 15% частіше вступають до вишів, а фізично активні підлітки менш схильні до куріння, вживання наркотиків, ризикованої сексуальної поведінки і як результат – ранньої небажаної вагітності. У дитини з активними мамою і татом у два рази більше шансів вирости теж активною людиною. 

За даними ВООЗ через недостатність рухової активності щороку в світі помирають 3,2 млн. осіб. Брак фізичної активності є четвертим основним фактором ризику в оцінках рівня смертності у світі (причина 6% смертей в усьому світі). Фізична неактивність оцінюється як основна причина у приблизно 21–25% випадків раку грудей і товстої кишки, 27% випадків діабету і приблизно 30% випадків ішемічної хвороби серця. Інвестиції в спорт, включно з часом, обладнанням і приміщенням, втричі більш рентабельні, ніж затрати, пов’язанні з медичним обслуговуванням.

Тому щоденна фізична активність необхідна не лише професійним спортсменам, а й кожній людині незалежно від віку та рівня фізичного розвитку. Спорт і фізична активність покращують фізичне і психічне здоров’я людини, знижують тривожність, тому можуть допомогти світу пережити любі кризові часи.

Регулярна фізична активність:

– допомагає знизити високий артеріальний тиск, контролювати вагу, зменшити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету 2 типу та різних видів раку — захворювань, які часто підвищують сприйнятливість до COVID-19 та інших інфекційних хвороб;

– зміцнює скелетно-м’язові тканини, розвиває координацію, рівновагу й підвищує загальний тонус організму;

– корисна для психіки, оскільки знижує ризик депресії та зниження когнітивних можливостей, віддаляє наступ деменції та покращує загальне самопочуття.

ВООЗ рекомендує:

  • дітям і підліткам: 60 хвилин щоденної активності помірної та високої інтенсивності, а тричі на тиждень включати вправи на розвиток скелетно-м’язових тканин;
  • дорослим людям (18 років і більше): 150 хвилин в тиждень при помірному навантаженні або 75 хвилин в тиждень при інтенсивному навантаженні. Для підтримки і зміцнення скелетно-м’язової системи слід принаймні двічі на тиждень виконувати силові вправи, які задіюють основні групи м’язів;
  • літнім людям з обмеженою мобільністю варто щонайменше тричі на тиждень виконувати вправи на рівновагу, що запобігають ризику падінь.

Фізкультура та спорт – невід’ємна частина національної культури й здоров’я України. Фізичні вправи здавна були звичними в побуті українського народу. Святкові народні ігри, їзда верхи, кулачні бої, плавання, біг, веслування, підняття ваги мали величезну популярність. Свого часу саме з них виросла система фізичної підготовки запорізьких козаків, які вирізнялися неабиякою силою, влучністю та витривалістю. Україна щороку активно долучається до відзначення цього свята, розуміючи, що спорт має унікальну силу для того, щоб сприяти об’єднанню людей навколо миру, дружби та розвитку. І не зважаючи на ці тяжкі часи для країни, наші славетні спортсмени відстоюють  честь Україні не тільки на полі бою, але й – успішно на міжнародній спортивній арені..  

Тож, щоб бути здоровими, сильними та мужніми українцями, нам потрібно рухатися більше та займатись спортом!

Кожен з нас може збільшити кількість раціональної рухової активності, наприклад, йти на роботу пішки, користуватися сходами замість ліфта, робити 5-хвилинні розминки протягом робочого дня. або завітати до спортивної зали.

Здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність є запорукою нашого загального процвітання і добробуту!

Print Friendly, PDF & Email