4 квітня – День вітаміну С


    4 квітня світ відзначає День вітаміну C, також відомого як аскорбінова кислота. Це одна з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини. Це потужний антиоксидант. Вітамін С, званий також аскорбіновою кислотою, допомагає дезактивувати високореактивні молекули, відомі як вільні радикали, які спричиняють пошкодження клітин. Він зміцнює імунітет. Утворює колаген. Він загоює рани.
     Вітамін С було відкрито 1912 року, виділено 1928 року, а 1933 року він став першим вітаміном, отриманим хімічним шляхом. Його занесено до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я. 1928 року Альберт Сент-Дьйордьї виділив із надниркових залоз речовину, яку він назвав “гексуроновою кислотою”. Чотири роки потому Чарльз Глен Кінг виділив у своїй лабораторії вітамін С і дійшов висновку, що це те саме, що й “гексуронова кислота”. Норман Хаворт вивів хімічну структуру вітаміну С 1933 року.
     Незважаючи на те, що організм людини здатний зарезервувати вітамін С на 3–4 місяці в особливих клітинах кори наднирників, великих залозах внутрішньої секреції, печінці, специфічною його особливістю є те, що ним не можна запастися. Потрапляючи в організм, аскорбінова кислота відразу ж витрачається на його потреби. Ось чому люди, наївшись сповна влітку ягід і фруктів, навесні все одно відчуватимуть дефіцит вітаміну С.

     Поповнювати його потрібно постійно, щодня, ба більше того – по кілька разів на день, із кожним прийомом їжі, з продуктами харчування або у вигляді аскорбінової кислоти.

     Рекомендовані норми споживання вітаміну С, що забезпечують оптимальний стан функцій організму, складають для дітей перших 3-х років життя 30-45 мг, дошкільнят – 50-60 мг, підлітків 11-17 років – 70 мг, дорослих чоловіків (в залежності від енерготрат) – 70-100 мг, жінок – 70-80 мг, під час вагітності – 90-100 мг, і при годуванні грудьми – 110-120 мг на добу. Здорові люди, як діти, так і дорослі, для підвищення стійкості до простудних захворювань повинні одержувати 60-100 мг в день. Потреба у вітаміні С зростає при палінні (на 50%), інтенсивній фізичній праці, нервово-емоційному стресі та в умовах холодного клімату. Добову доза вітаміна С рекомендовано перед вживанням розділяти на 3–4 прийоми.

Попереджаємо: передозування цього вітаміну призводить до переповнення і руйнування клітин, які його зберігають, і може спровокувати алергію, утворення каменів у нирках, подразнення шлунково-кишкового тракту. Через це можуть підвищитися лейкоцити в крові, у жінок порушитися менструальний цикл. Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння. Якщо відчуваєте погіршення стану, звертайтеся до сімейного лікаря.

Нагадаємо, що вітамін C – водорозчинний, і найбільше на нього багаті продукти рослинного походження, особливо шипшина, солодкий перець, смородина, обліпиха, петрушка, кріп, капуста брюссельська, білоголова та цвітна, картопля, помідори, яблука, ананаси, цитрусові.

 

Пам’ятайте, що для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С.

 

 

Print Friendly, PDF & Email