
Поповнювати його потрібно постійно, щодня, ба більше того – по кілька разів на день, із кожним прийомом їжі, з продуктами харчування або у вигляді аскорбінової кислоти.
Рекомендовані норми споживання вітаміну С, що забезпечують оптимальний стан функцій організму, складають для дітей перших 3-х років життя 30-45 мг, дошкільнят – 50-60 мг, підлітків 11-17 років – 70 мг, дорослих чоловіків (в залежності від енерготрат) – 70-100 мг, жінок – 70-80 мг, під час вагітності – 90-100 мг, і при годуванні грудьми – 110-120 мг на добу. Здорові люди, як діти, так і дорослі, для підвищення стійкості до простудних захворювань повинні одержувати 60-100 мг в день. Потреба у вітаміні С зростає при палінні (на 50%), інтенсивній фізичній праці, нервово-емоційному стресі та в умовах холодного клімату. Добову доза вітаміна С рекомендовано перед вживанням розділяти на 3–4 прийоми.
Попереджаємо: передозування цього вітаміну призводить до переповнення і руйнування клітин, які його зберігають, і може спровокувати алергію, утворення каменів у нирках, подразнення шлунково-кишкового тракту. Через це можуть підвищитися лейкоцити в крові, у жінок порушитися менструальний цикл. Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння. Якщо відчуваєте погіршення стану, звертайтеся до сімейного лікаря.
Нагадаємо, що вітамін C – водорозчинний, і найбільше на нього багаті продукти рослинного походження, особливо шипшина, солодкий перець, смородина, обліпиха, петрушка, кріп, капуста брюссельська, білоголова та цвітна, картопля, помідори, яблука, ананаси, цитрусові.
Пам’ятайте, що для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С.