МОЗ підтримує оновлення законодавства щодо подолання туберкульозу – Ігор Кузін


Міністерство охорони здоров’я підтримує оновлення законодавства щодо подолання туберкульозу. На цьому наголосив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар, під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування. За його словами, новий проєкт закону «Про подолання туберкульозу в Україні» – важливий послідовний крок із формування державної політики у напрямі боротьби з цим захворюванням.

«Упродовж минулого року в Україні виявлено 18 510 людей з туберкульозом, це на 2,5 % більше ніж роком раніше. Протитуберкульозна служба тільки відновлювалася після негативного впливу пандемії COVID–19, коли перед нею постали нові виклики, повʼязані із повномасштабною війною. Війна прогнозовано призведе до погіршення епідеміологічної ситуації. Тож ми маємо консолідувати зусилля для подолання туберкульозу як захворювання, що несе велику загрозу громадському здоров’ю, і яке можна ефективно лікувати», – сказав Ігор Кузін.

Законопроєкт є євроінтеграційним. Його прийняття значно посилить позицію нашої держави як такої, що запроваджує людино-орієнтовані підходи та політики згідно з європейською системою цінностей, а також підтвердить відданість України зобов’язанням виконувати Політичну декларацію Генеральної Асамблеї ООН щодо боротьби з туберкульозом. Це важливий крок з огляду на заплановане засідання Генасамблеї ООН з питань протидії туберкульозу у вересні цього року. До того ж запропоновані зміни до чинного законодавства гармонізують його з законами ЄС, врегулюють сучасну термінологію, а також запровадять низку антидискримінаційних норм.

Оновлений законопроєкт запровадить системні зміни: перехід від політики протидії туберкульозу до його подолання, від активнішого виявлення туберкульозу на первинній ланці медичної допомоги із систематичним обстеженням людей, які перебувають у групі підвищеного ризику захворювання на туберкульоз; забезпечення нормативного врегулювання лікування латентної форми туберкульозу до запровадження трирівневої системи мікробіологічних лабораторій із діагностування туберкульозу на чолі з лабораторією, що виконуватиме функції референс та здійснюватиме загальний контроль за якістю діагностики.

Серед інших, передбачених проєктом закону «Про подолання туберкульозу в Україні»  змін:

  • Визначення та закріплення статусу регіональних фтизіопульмонологічних центрів як єдиного для кожної області комунального закладу охорони здоров’я, що надає медичні послуги з діагностики та лікування туберкульозу за Програмою медичних гарантій.
  • Створення умов для навчання здобувачів освіти, у тому числі дітей, які хворіють на туберкульоз (зокрема, з індивідуальною чи дистанційною формами навчання).
  • Посилення соціального захисту працівників регіональних фтизіопульмонологічних центрів.
  • Безоплатне надання медичних послуг та лікарських засобів іноземцям і особам без громадянства, незалежно від законності їхнього перебування на території України та наявності документів, які посвідчують особу.

За підсумками засідання Комітету депутати одноголосно проголосували за винесення законопроєкту в зал Верховної Ради для голосування в першому читанні.

Джерело:https://moz.gov.ua/article/news/moz-pidtrimue-onovlennja-zakonodavstva-schodo-podolannja-tuberkulozu-%e2%80%93-igor-kuzin

Print Friendly, PDF & Email