24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом


На сучасному етапі Україна віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз. Проблема подолання хвороби не вирішена і потребує безумовної уваги зважаючи на те, що останні роки Дніпропетровська область входить в трійку найбільш неблагополучних регіонів України щодо захворюваності на туберкульоз.

Питання протидії туберкульозу (далі – ТБ) в Україні є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку.

Всесвітня асамблея охорони здоров’я (м. Женева, Швейцарія) у травні 2014 року схвалила Глобальну стратегію «Покласти край туберкульозу» на період 2016 – 2035 роки.

Головним завданням нової Глобальної стратегії ВООЗ з протидії ТБ до 2035 року є звільнення світу від туберкульозу з досягненням нульового рівня захворюваності, смертності та страждань від цієї хвороби.

Україна приєдналася до Глобальної стратегії, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року

            Що необхідно знати про туберкульоз кожній людині?

Туберкульоз – це інфекційна хвороба, яка може вражати всі органи і системи людського організму: легені, бронхи, нирки, кістки, серце, слизові оболонки. Найнебезпечнішими для оточуючих є хворі з легеневими формами туберкульозу.

Збудник туберкульозу – мікобактерії. Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом. Хворий на так звану «відкриту» форму туберкульозу під час кашлю виділяє мікобактерії у повітря разом з крапельками мокротиння або слини. Людина, що знаходиться поруч та вдихає ці заражені крапельки, може бути інфікована. Мікобактерії можуть виділятись під час кашлю, розмови, співу; рідше – іншими шляхами при позалегеневих формах туберкульозу.  Зараження може відбутися і під час безпосереднього контакту з хворим (через поцілунки) та опосередковано (через забруднені предмети вжитку: книжки, рушники, посуд, продукти харчування, особливо молочні).

Під час розвитку хвороби проявляються симптоми інтоксикації: зниження апетиту, загальна слабкість, підвищена пітливість, температура тіла піднімається до 37,2 –38,0 C. З’являється кашель, на який хворий спершу не звертає уваги, пов’язуючи його з курінням чи застудою. На початкових стадіях і задишка, і біль в грудях бувають не завжди. Як правило, описані симптоми проявляються при  задовільному самопочутті і збереженні працездатності. Якщо у Вас є ці симптоми, необхідно негайно звернутися до лікаря!

Також важливо не нехтувати загальним правилом: коли кашель триває більш ніж 21 день – обов’язковим є рентгенологічне обстеження. Позачергово обстежуватись необхідно особам з бронхо – легеневими симптомами, з тривалою інтоксикацією невідомої причини. Раз на рік повинні флюорографічно обстежуватись особи з так званої «групи ризику» щодо туберкульозу: хворі на часті пневмонії, цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку і дванадцятипалої кишки  та інші контингенти.

З метою своєчасного і раннього виявлення захворювання встановлено  щорічне проведення туберкулінових проб у дітей. Для запобігання туберкульозу, окрім специфічної профілактики, проводиться вакцинація.

Також, необхідно дотримуватись здорового способу життя, правил праці та відпочинку, не зловживати алкоголем, курінням. Варто уникати стресових, конфліктних ситуацій.

З адресами і контактами усіх профільних установ по туберкульозу можливо ознайомитися на сайті Центру громадського здоров’я: https://bit.ly/3sCjNKq

Допомогу в лікуванні туберкульозу можна також  отримати в низці європейських країн. Більше деталей – за посиланням: https://bit.ly/3wjMzSr. Інформація постійно оновлюється. 

Отже, проблема туберкульозу може бути вирішена тільки при участі всього суспільства в цілому й кожної людини окремо.

Виконавці: Шамичкова Галина – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, Левченко Юлія- лікар –епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Print Friendly, PDF & Email