Про спільну робочу нараду представника ДУ «Центр громадського здоров´я МОЗ України» та фахівців ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ України» щодо моніторингу інфекційних хвороб, викликаних мікроорганізмами з протимікробною резистентністю


Сьогодні, 16.03.2023р. в ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» відбулась спільна робоча нарада з завідувачем відділу з інфекційного контролю та антимікробної резистентності ДУ «Центр громадського здоров´я МОЗ України» Романом Колесником. В заході прийняли участь генеральний директор Сергій Вальчук, провідні лікарі-епідеміологи, бактеріологи ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» та керівництво і фахівці ВСП «Дніпровський районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

На нараді обговорено низку питань, пов’язаних з організацією системи інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я Дніпропетровської області в загальній структурі громадського злоров’я відповідно до вимог закону України  від 06.09.2022 року       № 2573 «Про систему громадського здоров’я».

Опрацьовані питання щодо епіднагляду за протимікробною резистентністю мікроорганізмів, що спричиняють гнійно-запальні інфекції та про затвердження галузевого стандарту щодо антибіотикопрофілактики.

Особливу увагу на нараді приділено організації навчання персоналу закладів охорони здоров’я з дотримання вимог гігієни рук, методикам відбору зразків біоматеріалу та умов транспортування їх до лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Також розглянуто  питання результатів моніторингу циркуляції мікроорганізмів у відділеннях закладів охорони здоров’я, оновлених підходів з бактеріологічної діагностики, профілактики інфекцій, інфекційного контролю та призначення антимікробних лікарських засобів з урахуванням вимог методології EUCAST та системи епідеміологічного нагляду за стійкістю до протимікробних препаратів, обговорено впровадження нових медичних стандартів.

Всі вищеозначені заходи дозволять в подальшому покращити якість і безпечність надання медичних послуг у нашому регіоні та країні в цілому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email