Як дорослим і дітям отримати реабілітаційну допомогу в амбулаторних умовах


Наприкінці 2022 року до Програми медичних гарантій додали кілька нових пакетів. Серед них – «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах». Отже, держава оплачує законтрактованим закладам надання пацієнтам якісних безоплатних реабілітаційних послуг.

Але як пройти курс з реабілітації амбулаторно? Які послуги передбачені цим пакетом та як отримати допомогу в його межах безоплатно?

Як пацієнтові безоплатно пройти курс реабілітації амбулаторно?

Для отримання послуг в межах пакета потрібне електронне направлення від сімейного лікаря, з яким укладена декларація, або лікуючого лікаря, у тому числі – лікаря фізичної та реабілітаційної медицини.

З направленням потрібно звернутися до лікарні, яка уклала договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах». Таких закладів в Україні – 386. Найбільша кількість – у місті Києві, Дніпропетровській, Львівській, Полтавській та Харківській областях.

Як знайти лікарню, яка уклала договір з НСЗУ? 

Знайти таку лікарню можна на сайті НСЗУ за посиланням. Оберіть розділ 1 «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». На третій сторінці оберіть серед фільтрів потрібну область або населений пункт, а в підрозділі «Групи послуг» – необхідний пакет (54). Після цього ви побачите всі заклади, які мають договір на пакет, а також їхні контакти.

Також можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад із договором.

Які види реабілітації можна отримати амбулаторно?
Пакет передбачає надання реабілітаційної допомоги від однієї до двох годин на добу або менше ніж година на добу для пацієнтів, які потребують: нейрореабілітації, ортопедичної, психологічної, кардіо-респіраторної реабілітації або комплексної реабілітації. Також передбачені й інші напрями реабілітації упродовж післягострого та довготривалого реабілітаційних періодів відповідно до складеного індивідуального реабілітаційного плану.

Яка безоплатна медична допомога гарантується у межах пакета «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах»?
Пацієнт у межах реабілітації в амбулаторних умовах може розраховувати на такі безоплатні послуги:

  • реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини та фахівцями з реабілітації – членами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;
  • встановлення діагнозу та складання індивідуального реабілітаційного плану, програми реабілітаційної терапії;
  • визначення прогнозу за результатами реабілітаційного обстеження для планування подальшого реабілітаційного маршруту пацієнта;
  • моніторинг клінічного стану і коригування реабілітаційного плану за потреби;
  • реабілітаційна допомога;
  • підбір, налаштування та навчання користування допоміжними засобами реабілітації;
  • психологічна допомога;
  • консультації лікарів;
  • навчання пацієнтів, членів родини або доглядачів особливостям догляду;
  • оформлення довідок, формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та направлень на медико-соціально-експертну комісію та/або лікарсько-консультативну комісію тощо.

Повний перелік послуг можна знайти на сайті НСЗУ (пункт 40).

Що таке «мультидисциплінарні реабілітаційні команди» і чи надають вони послуги з реабілітації амбулаторно?

Мультидисциплінарна реабілітаційна команда – це група фахівців з реабілітації, які об’єднані спільними метою та завданнями реабілітації та надають реабілітаційну допомогу пацієнтам високого та середнього обсягу в стаціонарних та амбулаторних закладах у гострому, післягострому та довготривалому реабілітаційних періодах.

Мультидисциплінарну реабілітаційну команду очолює лікар фізичної та реабілітаційної медицини. Також до складу мультидисциплінарної реабілітаційної команди можуть входити такі фахівці, як лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, терапевти мови і мовлення, протезисти-ортезисти, психологи, сестри медичні з реабілітації, асистенти фізичних терапевтів та ерготерапевтів. Але професійний та кількісний склад команди залежить від специфіки реабілітаційного закладу, відділення, підрозділу.

Мультидисциплінарні реабілітаційні команди надають медичну допомогу і амбулаторно, і стаціонарно.

 

Додаткова інформація:

Модель реабілітаційної допомоги, яка розвивається в Україні передбачає такі реабілітаційні періоди: гострий, післягострий та довготривалий.

Гострий – починається з моменту появи (виявлення) гострого стану або отримання травми. Упродовж цього періоду надається медична допомога та починає надаватися реабілітаційна.

Підгострий період починається відколи людина не потребує цілодобового догляду лікаря-спеціаліста, або якщо в неї за всіма протоколами діагностують стан здоровʼя з хронічним перебігом.

Довготривалий реабілітаційний період починається, коли у людини виявляють стійке обмеження життєдіяльності або хронічний перебіг хвороби, що прогресує та потребує певних заходів для досягнення та підтримки оптимального функціонування.

Джерело: за інформацією Міністерства охорони здоров’я України

Print Friendly, PDF & Email