ТУБЕРКУЛЬОЗ КРІЗЬ ІСТОРІЮ: “ЗЦІЛЕННЯ” КОРОЛІВСЬКИМ ДОТИКОМ ТА ПОЯВА РОДУ MYCOBACTERIUM 150 МЛН РОКІВ ТОМУ


24 березня 1882 року доктор Роберт Кох оголосив про відкриття Mycobacterium tuberculosis (“паличка Коха”) – бактерії, яка викликає інфекційне захворювання туберкульоз. Згодом цей день було оголошено Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом, а протягом березня традиційно проводять місяць обізнаності щодо туберкульозу. За своє відкриття Кох отримав Нобелівську премію.

Сьогодні розкажемо ТОП-5 цікавих історичних фактів про туберкульоз, які можуть здивувати:

  • існує гіпотеза, що рід Mycobacterium виник ще понад 150 млн років тому.
  • у Стародавній Греції захворювання називали «фтизисом», у Стародавньому Римі – «табес», а давньоєврейською – «шахефет».
  • термін «туберкульоз» увів німецький лікар Йоганн Шенлейн у 1834 році. А саме захворювання атакує людство вже тисячі років. Археологи виявили туберкульоз в рештках матері та дитини віком 9000 років у місті Атліт-Ямі, яке зараз знаходиться на дні Середземного моря.
  • найдавніші письмові згадки про туберкульоз були зафіксовані в Індії (3300 років тому) та Китаї (2300 років тому).
  • у середні віки новою клінічною формою туберкульозу було описано захворювання шийних лімфовузлів – «золотуху». Хвороба була відома в Англії та Франції як «королівське зло», і вважалося, що люди, які постраждали, можуть зцілитися після королівського дотику.

Добре, що експерименти з “цілющим королівським дотиком” – у далекому минулому. Сьогодні достеменно відомо – #Туберкульоз_Виліковний і успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів, дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

Онлайн-анкетування щодо ризику розвитку туберкульозу можна пройти за посиланням: https://tbtest.phc.org.ua

Джерело інформації:

 

 

Print Friendly, PDF & Email