КІР ПОВЕРТАЄТЬСЯ В УКРАЇНУ


В Україні зареєстровано 2 випадки кору. Обидві дитини – з однієї родини, одна з них раніше отримала першу дозу щеплення проти кору, друга не була вакцинована.

Спалахи кору, як правило, відбуваються в Україні кожні чотири-п’ять років. Останній спалах кору зареєстрований у 2017-2019 роках, тоді в Україні захворіли 150 тисяч осіб, 41 людина померла.

У Дніпропетровській області під час спалаху захворіло понад 2,5 тисяч осіб. Більшість випадків захворювання були зареєстровані серед нещеплених осіб.

На теперішній час існують усі передумови до нового спалаху захворювання, що пов’язано із зниженням рівнів імунізації протягом останніх років в  Україні в цілому, так і в Дніпропетровській області та збільшенням прошарку незахищених осіб.

Військові дії в Україні створюють ще більш сприятливі умови для поширенню кору: руйнування медичної інфраструктури ускладнили доступ людей до медичних послуг, зокрема вакцинації; міграція людей призводить до великих скупчень у прихистках. У таких умовах кір поширюється швидше, тому як ніколи важливо захистити себе та дітей.

Захворювання небезпечне для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей до року. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Спеціфічних ліків від кору немає. Найбільш дієвим способом профілактики кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби.

В Україні щеплення проводять в дитячому віці: в 12 місяців та 6 років. Дітям, які не були вакциновані проти кору, паротиту чи краснухи за віком, щеплення починають робити у будь-якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів. Дитина має отримати дві дози з дотриманням між ними мінімального інтервалу введення.

Дорослі, які не мають переконливих відомостей про щеплення від кору, також мають отримати дві дози вакцини з мінімальним інтервалом у 28 днів.

Наразі в Україні для щеплень використовують комбіновану вакцину для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи – «Пріорикс»/Priorix (виробник GlaxoSmithKlineBiologicalsS.A.,Бельгія), що прекваліфікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Тож не зволікайте, перевірте свої щеплення та своїх дітей, у разі відсутності необхідних – терміново надолужте пропущені щеплення.

Довідково.

Кір – інфекційне вірусне захворювання. Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті з хворим. Достатньо вдихнути найдрібніші краплі слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові.

В інфікованої особи захворювання проявляється не одразу, від моменту зараження до появи симптомів проходить від 7 до 21 днів. Це – прихований період хвороби.

Першою ознакою кору є значне підвищення температури до 39-40 градусів, яке триває 4–7 днів. На початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється папульозно-плямистий висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. Симптоми тривають 3 та більше тижнів. Найбільше тяжко захворювання протікає у невакцинованих осіб.

Захворювання небезпечне такими ускладненнями як: пневмонія, бронхіт, запалення середнього вуха,  запалення головного мозку (енцефаліт).

 

Завідувач відділу імунопрофілактики ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” Валентина ПОРТНИХ

Print Friendly, PDF & Email