ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ГРИП ТА ГРВІ: ЗА 10 ТИЖДЕНЬ ЗАХВОРІЛО 7432 ОСОБИ


  Державна установа «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проводить моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ населення Дніпропетровської області.

Інформацію за 10 тиждень 2023 року підготовлено за даними від закладів охорони здоров’я Дніпропетровської області.

З  3 по 9 березня 2023 року у Дніпропетровській області на ГРВІ, включно із підозрою на коронавірусну інфекцію, захворіло 7432 людини, із них 2105 (28,3%) — діти віком до 17 років. У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність знизилась на 7,1% (серед дорослого населення знизилась на 5,7%, а серед дітей до 17 років – на 10,4%).

Інтенсивний показник захворюваності по області (240,3) нижче епідемічного порогу на 59,4%.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб зросла на 9,6%, а серед дітей – на 5,7%. Всього за звітний тиждень по області госпіталізовано 446 осіб (6,0% від захворілих), з них 166 дітей (7,9% від захворілих дітей).

За результатами вірусологічного моніторингу у поточному епідемічному сезоні в області встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А (у переважній більшості), грипу В, парагрипу, РС-вірусів, рино-, аденовірусів та метапневмовірусів.

Дозорний епідеміологічний нагляд за грипом та ГРВІ здійснюється у визначеному Міністерством охорони здоров’я України закладі первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) та дозорній лікарні м. Дніпро.

За інформацією закладів охорони здоров’я протягом 10 тижня 2023 року зареєстровано 20 пацієнтів, клінічний стан яких підлягає визначенню випадку грипоподібного захворювання (далі – ГПЗ). При досліджені 6 проб біоматеріалу від пацієнтів із ГПЗ у 1 випадку виявлено РНК вірусу грипу А, у 2 випадках – SARS-Cov-2.

За даними дозорної лікарні упродовж звітного тижня зареєстровано 22 випадки тяжкої гострої респіраторної інфекції (ТГРІ). Пропорційний внесок ТГРІ до показника госпіталізації з усіх причин становить 6,4%. При досліджені 5 проб біоматеріалу від пацієнтів із ТГРІ у 1 випадку виявлено РНК вірусу грипу А, у 2 випадках – SARS-Cov-2.

Кількість осіб груп ризику, яким планується  провести щеплення проти грипу в епідсезоні 2022/2023рр. по Дніпропетровській області – 21996 осіб. Із них медичного ризику 12072 особи, епідемічного ризику 9924 особи (у тому числі персонал медичних закладів –  7815).

За звітний тиждень в області щеплення не проводилися.

Всього з початку епідемічного сезону 2022/2023рр. проти грипу в області щеплено  12783 особи (58,1% від запланованих), у т.ч.:

  • медичного ризику – 3735 осіб (30,9% від запланованих);
  • епідемічного ризику – 5514 осіб (55,6% від запланованих), з яких персонал медичних закладів – 5010;
  • інші особи – 3534.

З початку епідемічного сезону 2022/2023рр. у Дніпропетровській області:

  • за даними рутинного епідеміологічного нагляду – перехворіло на ГРВІ 6,3% населення області;
  • за даними дозорного епідеміологічного нагляду:  зареєстровано 276 пацієнт із ГПЗ та 496 пацієнтів із ТГРІ.

     НАГАДУЄМО про корисні поради для профілактики грипу:

  • захворів – сиди вдома!
  • уникайте близького контакту з хворим;
  • прикривайтейте ніс та рот (під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим);
  • мийте руки (часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі);
  • намагайтеся не торкатися обличчя  (на руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс);
  • провітрюйте та дезинфікуйте приміщення (особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий);
  • привчіть себе до корисних звичок (будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживно).

Міністерством охорони здоров’я України ПОПЕРЕДЖАЄ:

Щепитися проти грипу та COVID-19 все ще треба.
Грип та COVID-19 — респіраторні захворювання, які спричиняються різними вірусами, тому і вакцини потрібні різні. Але є хороша новина — щеплення можна робити одночасно в різні руки.
   Вакцинація — найдієвіший спосіб профілактики від тяжкого перебігу та тяжких наслідків хвороби. А ще кожне щеплення допомагає формувати колективний імунітет.
▫️Вакцинація проти грипу має мінімальні побічні дії. Рекомендована дітям від 6 місяців, а вакцинація проти COVID-19 дітям від 5 років.
▫️Вакцинація заощаджує кошти на лікування, зберігає робочий час та навчальний час ваших дітей;
▫️В час війни важливо берегти своє здоровʼя та уникнути ризику інфікування. Захист можливий лише з вакцинацією.
Подбайте про себе та своїх близьких!

 

Виконавець – завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» КУЗЬМЕНКО Олена

 

Print Friendly, PDF & Email