У стічних водах на Дніпропетровщині виявлено новий варіант штаму SARS-CoV-2 Omicron – XBB.1.9


      У зразку стічної води, відібраному в Павлограді (Дніпропетровська область), методом секвенування визначено новий варіант штаму SARS-CoV-2 Omicron – XBB.1.9. Це перша знахідка такого різновиду штаму Omicron у стічній воді, що може свідчити про ймовірну появу такого варіанту у хворих на ковід на території Дніпропетровської області уже найближчим часом.

Дослідження проводили фахівці референс-лабораторії Центру громадського здоров’я за сприяння проєкту USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконує PATH.

Станом на березень 2023 року, цей варіант вірусу було виявлено лише в однієї людини – мешканця Київської області, який захворів на ковід. 

Новий варіант штаму SARS-CoV-2 Omicron наразі розповсюджений в Індонезії (до 50 % випадків), країнах Південно-Східної Азії та деяких країнах Європи. Нині фахівці з різних країн активно вивчають штам, і, за прогнозами, Omicron XBB.1.9 може стати домінуючим найближчим часом.

У межах проєкту USAID в 2023 році планується підтримати проведення секвенування зразків стічної води, що будуть відібрані в Дніпропетровській, Кіровоградській, Чернівецькій, Львівській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Вінницькій та Рівненській областях. Секвенування буде проводитися на базі Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Джерело: за інформацією Міністерства охорони здоров’я України

Print Friendly, PDF & Email