ОХОПЛЕННЯ ЩЕПЛЕННЯМИ В УКРАЇНІ ЗА 2022 РІК: ІМУНІЗАЦІЯ ТРИВАЄ ПОПРИ ВІЙНУ


Попри повномасштабну війну та систематичні атаки ворога по медичній системі — процес імунізації в Україні не зупинявся ані на день. Батьки з дітьми, які від 24 лютого 2022 року приїжджали в області глибокого тилу задля порятунку від обстрілів та бойових дій — можуть звертатися до будь-якого медичного закладу та продовжувати надолужувати Національний календар профілактичних щеплень.

Не зважаючи на готовність медичної системи, батьки, що опинились в скрутних умовах, могли пропустити похід з дитиною до педіатра. Також на загальну картину підрахунку охоплення щеплення вплинула велика кількість тих, хто виїхав за кордон. За кордоном матері з дітьми могли надолужити щеплення, проте не попросити довідку, на основі якої лікар може внести дані в ЕСОЗ.  Врешті, ці зроблені щеплення  могли бути не зареєстровані в нашій електронній системі. Тому інформація про них не потрапляла до формування остаточних даних.

Центр громадського здоров’я для підрахунку охоплення щепленнями використовує звіти бази даних “УКРВАК-08” — це ті фактичні вакцини, які використали впродовж року в розрізі визначених цільових груп населення. Також перед початком року фахівці ЦГЗ розрахували план проведення імунізації для населення 2022 за даними кількості населення України від Державної служби статистики України.

      Відтак, у 2022 році усіх дітей до 1 року охоплено щепленнями:

  • БЦЖ до 1 року — 71%
  • Гепатити В до 1 року – 62,4%
  • Поліо до 1 року — 68,9%
  • АКДП до 1 року — 72,9%
  • АДП 6 років — 68,2%
  • Гемофільна до 1 року — 74%
  • КПК 1 рік — 74,1%

 

“Ті дані охоплення щепленнями, які потрапили до звіту — подають надію. Це велика й безстрашна робота усіх медичних ланок та партнерів. Наразі Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров’я та міжнародними й національними експертами розробляє методику планування профілактичних щеплень на 2023 рік, яка відображатиме фактичну картину  на період дії воєнного стану в Україні”, — каже Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації Центру громадського здоров’я.

В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують державним коштом.

Закликаємо батьків надолужити пропущені щеплення дітей за віком, усвідомлювати та порівнювати ризики й переваги вакцинації. Сучасні вакцини є безпечними та ефективними й здатні захистити кожну людину від інфекційних захворювань, ускладнення від яких можуть вартувати життя. В країні триває спалах поліомієліту, можливе циклічне повернення кору.

      Вакцинація — єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров’я громадян, і на систему охорони здоров’я загалом. Щороку вакцинація рятує 2–3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб.

 

 

Джерело: за інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email