В м. Дніпро відбувся тренінг з питань епідеміологічного нагляду за збудником коронавірусної хвороби COVID-19 в стічних водах


      08-10 лютого 2023 року в м. Дніпро відбувся офлайн-тренінг з питань впровадження та організації нового виду епідеміологічного нагляду, а саме: епідеміологічного нагляду за збудником коронавірусної хвороби COVID-19 в стічних водах.

В тренінгу прийняли участь тренери:

– Роман Родина – проектний менеджер міжнародної організації PATH;
– Дар’я Пономаренко – начальник відділу біологічної безпеки та біозахисту ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»;
– Ірина Демчишина – завідувач референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»;
– Оксана Кошалко – завідувач відділу організації епідеміологічного нагляду ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Цільова аудиторія тренінгу – лікарі-епідеміологи та працівники лабораторій Центрів контролю та профілактики хвороб.

Під час тренінгу розглянуті питання:

  • сучасний стан розвитку та приклади застосування епідеміологічного нагляду за стічними водами у світі;  
  • вибір точок відбору стічних вод та організація забору проб;
  • підготовка проб стічної води, методи пробопідготовки, дослідження проб методом кількісної ПЛР;
  • дослідження проб стічних вод методом повногеномного секвенування;
  • інтерпретація та аналіз результатів досліджень стічних вод у взаємозв’язку з захворюваністю на COVID-19;
  • застосування результатів епіднагляду за стічними водами для прийняття управлінських рішень в сфері громадського здоров’я.

На другий день відбувся виїзд учасників тренінгу на одну з точок відбору стічних вод у м.Дніпро – на Південну станцію аерації КП «Дніпроводоканал». Під час виїзду відбулась зустріч з начальником Південної станції аерації КП «Дніпроводоканал» Інною Кареліною та головним технологом станції Іриною Флягіною.

Фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», зокрема завідувач вірусологічною лабораторією ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Олена Палійчук, завідувач ВСП «Дніпровський районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Наталія Лебединська, лiкар з комунальної гігієни Віта Ляшевська, поділились своїм практичним досвідом у організації відбору проб в Дніпропетровській області.

 

Також на другий та третій день тренінгу свої презентації та досвід в організації та проведенні даного нового виду епідеміологічного нагляду представили фахівці Дніпропетровського, Кіровоградського, Чернівецького та Львівського обласних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ Україн.

      09-10 лютого представники лабораторій Центрів контролю та профілактики МОЗ України мали можливість прийняти участь в практичній роботі на базі обласної вірусологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

10 лютого 2023 року, відбулась сумісна нарада щодо впровадження нового виду епідеміологічного нагляду за циркуляцією збудників інфекційних хвороб в стічних водах. В нараді прийняли участь проектний менеджер міжнародної організації PATH Роман Родина, начальник відділу біологічної безпеки та біозахисту ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Дар’я Пономаренко, завідувач референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ірина Демчишина, генеральний директор ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», головний державний санітарний лікар Дніпропетровської області Сергій Вальчук, заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олексій Григорук.

 

Також, за результатами впровадженого нового виду епідеміологічного нагляду 10.02.2023р. відбулась прес-конференція для засобів масової інформації.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email