ЯК ПОПЕРЕДИТИ РАК ШЛУНКА 


Ризик захворіти на рак шлунку підвищується як у чоловіків, так і у жінок після 50 років, однак у представників сильної статі ця ймовірність в два рази вище.

Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов, епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.

Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.

Рак шлунка може вражати будь-яку частину органа, проте, частіше це основна його частина (тіло шлунка).

Фактори ризику, що підвищують ризик раку шлунка:

  • спадкова схильність — якщо у кого-то в сім’ї виявлений рак шлунку, у всіх інших близьких родичів ймовірність захворіти підвищується на 20%;
  • особливості харчування — надмірне захоплення копченою, гострою, солоною, смаженою (пересмаженою) та консервованою їжею, вживання продуктів, які тривалий час зберігаються, що містять нітрати, помітно підвищує ймовірність виникнення раку шлунку;
  • довгостроково існуючі хвороби шлунка: гастрити (зі зниженою кислотністю), виразки і поліпи шлунку; — операції на шлунку підвищують ризик розвитку раку шлунку в 2,5 рази;
  • наявність в шлунку бактерії Helicobacter pylori: у 1994 році Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) визнала зв’язок між Helicobacter рylori і раком шлунку і занесла цю бактерію в розряд канцерогенів першого класу;
  • робота з азбестом і нікелем;
  • дефіцит вітамінів В12 та С;
  • первинні та вторинні (наприклад, СНІД) імунодефіцити;
  • у 20 разів частіше рак шлунку зустрічається у хворих перніциозною (злоякісною) анемією;
  • деякі віруси, зокрема, вірус Епштейна-Барра;
  • алкоголізм;
  • паління.

Людина, яка хворіє на рак шлунка може відчувати:

Пухлина малих розмірів найчастіше існує безсимптомно. Лише в деяких випадках у хворих може відзначатися:

  • зниження апетиту;
  • зміна харчових уподобань: наприклад, вони відчувають відразу до м’яса, риби і т д.;
  • підвищення температури (частіше не вище 37-38°С);
  • анемія (зниження гемоглобіну).

По мірі росту раку шлунку з’являються нові симптоми:

  • відчуття важкості в животі після їжі, нудота і блювота, швидка насичуваність;
  • проноси, закрепи;
  • біль у верхній половині живота;
  • біль, що віддає у спину (при розповсюдженні пухлини в підшлункову залозу);
  • збільшення розмірів живота, накопичення рідини в черевній порожнині (асцит);
  • схуднення;
  • при руйнуванні пухлиною судин можливий розвиток шлунково-кишкової кровотечі.

Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. 

Якщо у вас наявні якісь із цим симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.

Як ви можете профілактувати хворобу:

  • Підтримуйте здорову вагу! Стежте за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас зайва вага, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути.
  • Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, що ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів.
  • Зменште кількість соленої та копченої їжі.
  • Киньте курити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути палити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.
  • Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.
Print Friendly, PDF & Email