Щотижневе засідання регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”


      У Державній установі «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» 02.02.2023 проведено щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я за головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області  Сергія Вальчука, за участю провідних фахівців установи та віртуальною участю відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Під час засідання було заслухано результати моніторингу основних сайтів ВООЗ та ЕСDC за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій, розповсюдження у світі інфекційних хвороб та інформацію щодо санітарно-епідемічної ситуації у Дніпропетровській області.

За даними, що були отримані з сайтів – пандемія COVID-19 залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення для громадського здоров’я і надалі становить дуже високий ризик для світу. Станом на 31 січня 2023 року у світі зареєстровано  753 млн 479 тис 439 підтверджених випадків COVID-19, у тому числі   6 млн 812 тис 798 випадків смерті. В Україні лабораторно підтверджено 5 млн 370 тис 131 випадок COVID-19, зокрема 111 тис 020 -летальних.

Вакцинація залишається головним засобом вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нових штамів.

      Віспа мавп залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Станом на 30 січня у світі зареєстровано 85 тис 449 підтверджених випадків у 110 країнах. Померло 89 осіб. В Україні зареєстровано 5 підтверджених випадків. ВООЗ продовжує стежити за цією подією, інформувати про ризики і заходи реагування.

      Сальмонельоз. У 2022 році в США та Європі було зареєстровано зростання числа спалахів сальмонельозу. У ряді випадків не звичайними були фактори передачі та джерела інфекції, наприклад, шоколадні продукти, арахісове масло, сирий лосось.

Через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) Держпродспоживслужбою отримано 2 інформаційних повідомлення:

  • у Київській області стосовно виявлення високого вмісту акриламіду в печиві, що виготовлене в Румунії (виробник: Ro Star S. A., Romania) та експортувалось з Польщі (оптовик: VYV DISTRIBUTION Sp. z. o. o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ЛЬВІВІМПОРТ», вул. Володимира Великого, 2, м. Львів, 79021).

Акриламід у багатьох країнах світу офіційно визнаний токсичним канцерогеном.

– в Одеській області стосовно виявлення перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів в арахісі в шкарлупі, що експортувався з Єгипту (експортер: ASM FOR CONSULTING AND EXPORT AGRICULTURAL PRODUCTS, Egypt) через Польщу (імпортер: ATLANTA POLAND S.A., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ЛАСОЩІ ЮКРЕЙН», вул. Височана, 13-Г, м. Городенка, Івано-Франківська обл., 78100).

Афлатоксин-В1 – отруйна речовина, яку виділяють деякі види мікроскопічних цвілевих грибів.

      Щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області.  За минулий та поточний тиждень в області спалахів інфекційних хвороб не зареєстровано. До закладів охорони здоров’я області за медичною допомогою впродовж 20-26.01.2023 звернулись 12103 особи (інтенсивний показник на 100 тисяч 391,3), що на 6% більше попереднього тижня; показник захворюваності нижче епідемічного порогу на 33,9%.

За період з 23-29.01.2023 зареєстровано 317 випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (що на 6% менше ніж за попередній тиждень). Крім того, за первинними діагнозами зареєстровано 86 випадків гострих кишкових інфекцій (проти 82 на попередньому тижні).

Станом на 02.02.2023 радіаційний фон у Дніпропетровській області знаходиться в межах норми.

За результатами засідання Регіонального оперативного центру прийнято рішення продовжувати проводити постійний моніторинг, спостереження та оцінку подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення, проведення оцінки ризиків для здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації.

 

Print Friendly, PDF & Email