Малярія нагадує про себе


      Малярія – найпоширеніше в світі паразитарне захворювання, яке при несвоєчасному виявленні та лікуванні може закінчитись смертельним наслідком. Це захворювання постійно реєструється в країнах Африки, Латинської Америки, Південно – Східної Азії, Океанії, звідки може завозитись в Україну.

Малярією хворіють як дорослі, так і діти, навіть немовлята. Тільки в Африці від малярії щорічно вмирає 1 млн. дітей у віці до 1 року.

      Існує 4 видові форми малярії: тропічна, триденна, овале, чотирьохденна. Найбільш поширеними являються тропічна та триденна форми.

Передача малярії від хворої людини до здорової може відбуватись 3-ма шляхами: вродженим, (від вагітної хворої дитині при пологах) через медичний інструментарій та через укуси малярійних комарів. Малярія від хворої людини до здорової безпосередньо не передається. Основним шляхом передачі малярії між людьми являється трансмісивний, тобто через укуси малярійних комарів. Кусаючи хвору людину, комар з її кров’ю засмоктує малярійних паразитів. Через деякий час він здатен передати  їх здоровій людині при повторному укусі. Таким чином, передача малярії відбувається в теплу пору року, в період активності комарів, який продовжується з квітня по жовтень.

Клінічні прояви захворювання після зараження (укуси комарів) можуть з’явитись через 7 – 25 днів залежно від форми захворювання. Проте в деяких випадках при триденній малярії захворювання може проявитись через 6 – 14 місяців після зараження. В цей період малярійні паразити (плазмодії) знаходяться в печінці зараженої людини, не виходячи в кров і майже нічим себе не проявляючи.

В січні 2023р. в місті Дніпро зареєстровано випадок триденної малярії у іноземного громадянина, який прибув у відрядження в жовтні 2022р. При співбесіді з хворим встановлено, що в кінці 2021 року він знаходився в країні Мозамбік (Африка), де перехворів на малярію та, можливо, знову заразився триденною малярією. Поява клінічних ознак  малярії  ( озноб, лихоманка, головний біль) у хворого через 13 місяців після зараження викликана стресовою ситуацією (переохолодження). Цей випадок свідчить про те, що малярія може з’явитись серед людей в любий період року.

      Тому при появі перших клінічних ознак захворювання (озноб, лихоманка, головний  та м’язовий болі) необхідно негайно звернутись до лікаря, щоб своєчасно виявити захворювання, не допустивши ускладнень.

В теплий період року необхідно постійно здійснювати заходи боротьби з комарами:

  • осушування місць їхнього виплоду (болота, калюжі та інше)
  • захист житла від зальоту комах (засітчення)
  • захист від нападу комарів шляхом змащення шкіри відлякуючими їх речовинами.

Не нехтуйте порадами фахівців, бережіть своє здоров’я!

 

Виконавець: в.о. завідувача паразитологічної лабораторії ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”  УГОДІНА-ЗОТІКОВА Лариса

 

 

Print Friendly, PDF & Email