Ротавірусна інфекція. Як захиститися


      Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Здебільшого виникає в холодну пору року, переважно з листопада до квітня.
Передавання відбувається контактно-побутовим шляхом — під час контакту з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями, як-то іграшки, меблі, одяг, підлога, або під час вживання в їжу інфікованих харчових продуктів.
      Симптоми захворювання: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Діарея може тривати від 5 до 7 днів.
      Також захворювання може проявлятися як ГРВІ: нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні, попри те, що це виключно кишкова інфекція й не має жодного стосунку до вірусів респіраторної групи. У дитини, яка контактувала з ротавірусом, симптоми можуть проявитися вже через 2 дні.
      Найкраща профілактика ротавірусної інфекції — зробити щеплення!
Оскільки вакцинація проти ротавірусної інфекції не внесена до національного календаря профілактичних щеплень, то придбати її можна власним коштом в аптечній мережі.
В Україні зареєстровані дві вакцини проти ротавірусної інфекції. Обидві є оральними, тобто мають форму крапель. Вони призначені для маленьких дітей відповідно до інструкції:
      Перша передбачає дві дози у віці від 6 тижнів до 6 місяців.
      Друга – три дози у віці від 6 тижнів до 8 місяців.
Обов’язково проконсультуйтесь зі своїм сімейним лікарем або педіатром👩‍⚕️
Детальніше про те, як захиститися та як лікується ротавірусна інфекція, читайте за посиланням: https://bit.ly/3uhpY7y

Джерело: за інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email