Уряд виділив субвенцію на функціонування МСЕК під час перехідного періоду їх реформування


Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я щодо реформування системи проведення медико-соціальної експертизи. Відповідно до зазначеного рішення МОЗ спільно з Міністерством соціальної політики до 1 квітня подадуть на схвалення Уряду план заходів щодо реформування МСЕК.

Зазначений план передбачатиме шляхи формування нових маршрутів пацієнтів з обмеженнями повсякденного функціонування, які б забезпечили отримання медичних та соціальних послуг з моменту виникнення потреб в них, незалежно від отриманого статусу, а також забезпечення прозорості адміністративних та інших процесів, у тому числі шляхом впровадження ІТ-інструментів.

Одним із інструментів, що сприятиме детінізації роботи під час проведення медико-соціальної експертизи, стане запровадження на практиці прозорої процедури встановлення інвалідності на основі єдиних принципів Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ). В Україні зазначену класифікацію було введено у квітні 2022 року, шляхом затвердження Національного класифікатора 030:2022 «Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я» (наказ Мінекономіки від 09.04.2022 № 810-22).

Реформування служби медико-соціальної експертизи потребує внесення змін до 19 законів України, 39 постанов Уряду та 40 наказів різних міністерств та документів інших органів влади, а також повноцінне впровадження системи оцінки функціонування, життєдіяльності та здоров’я за МКФ лікарями, мультидисциплінарними реабілітаційними командами. З метою уникнення ризиків, які можуть виникнути за реформи медико-соціальної експертизи, сьогодні прийнято рішення, що фінансування МСЕК у 2023 р. — під час перехідного періоду — відбуватиметься коштом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я.

Відповідною постановою КМУ спрямував понад 383 млн грн субвенції на оплату поточних видатків МСЕК з 1 січня по 31 грудня 2023 р.

При цьому паралельно триватиме робота з впровадження оновленої системи реабілітації у сфері охорони здоров’я, перегляд порядків проведення спецекспертиз, передача непрофільних функцій МСЕК, впровадження нових цифрових інструментів для автоматизації та прозорості процесів тощо.

«Системна робота з реформування порядку встановлення інвалідності триває, наразі в Україні затверджено МКФ як національний класифікатор, підготовлено фахівців та навчально-методичні матеріали щодо використання МКФ у практиці, запроваджено роботу мультидисциплінарних реабілітаційних команд, відходимо від радянського підходу опіки над особами з інвалідністю до забезпечення дієвих інструментів адаптації таких людей до життя в суспільстві. Фокус на запровадження електронних інструментів, своєю чергою, має допомогти позбавитись і корупційної складової, що довгий час супроводжувала роботу МСЕКів», — підкреслив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Довідка: у квітні 2022 року в Україні на основі МКФ наказом Міністерства економіки України було затверджено «Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я». Цей класифікатор є новітньою методикою визначення стану здоров’я людини після перенесеної травми, що дозволяє перебудувати систему реабілітації та зробити її ефективнішою. Більше інформації про МКФ — на нашому сайті.

        Забезпечення поранених військових належним обслуговуванням, зокрема простим та швидким отриманням всіх необхідних від державних органів висновків – базова послуга, яку мають отримувати наші захисники.
На жаль, наразі ми спостерігаємо ситуацію, коли поранені герої стикаються з чергами, паперовою тяганиною та необхідністю звертатися в декілька інституцій.
        МОЗ, Міністерство цифрової трансформації України, Мінветеранів, Міністерство оборони України та ГО “Правозахисний для військовослужбовців “Принцип” спільно проаналізували, як влаштовані процеси військово-лікарської експертизи, який шлях проходить військовий після поранення. І головне – як спростити цей механізм як для поранених, так і для військових медиків.
        Першочергово процеси військово-лікарської експертизи потребують реформування згідно з викликами часу:
☛ запровадження електронного документообігу у військових закладах, щоб прибрати паперову тяганину і черги;
☛ автоматизування процесів, щоб зменшити навантаження на поранених військовослужбовців;
☛ надання належного сервісного обслуговування пораненим (вода, ввічливість персоналу, безбарʼєрність приміщень тощо);
☛ запровадження можливості реабілітації поряд з місцем проживання;
☛ проведення підвищення кваліфікації лікарів у питаннях ВЛК.
      Це лише частина змін, яких потребують процеси військово-лікарської комісії. Продовжуємо й надалі вивчати проблеми і впроваджувати зміни, які приберуть бюрократію з життя військових.
     Нагадуємо, попри те, що безпосереднє обслуговування військовослужбовців здійснюють лікарі, військово-лікарська комісія не підпорядковується МОЗ та є структурним підрозділом Міноборони.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/urjad-vidiliv-subvenciju-na-funkcionuvannja-msek-pid-chas-perehidnogo-periodu-ih-reformuvannja, https://www.facebook.com/moz.ukr

Print Friendly, PDF & Email