Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 20.01.2023р. по 26.01.2023р.


Згідно даних моніторингу, який здійснювався протягом звітного тижня  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», стан епідемічної ситуації серед населення Дніпропетровської області наступний:

На звітному тижні нових спалахів інфекційних хвороб не зареєстровано.

Зареєстровано осередок сказу тварини в м. Тернівка (Тернівська міська територіальна громада) Павлоградського району – сказ підтверджено у бродячої тварини (собака), не щепленої проти сказу. В осередку 1 контактна постраждала людина – отримує антирабічну допомогу. Організовано проведення медичних, протиепідемічних, ветеринарних та інших заходів. Ситуація залишається на контролі.

За період з 20.01.2023р. по 26.01.2023р. захворюваність населення області на COVID-19 склала 306 випадків (інтенсивний показник на 100 тис. населення 9,6) проти 330 випадків (інтенсивний показник на 100 тис. населення 10,4). Відмічається зменшення захворюваності у порівнянні з попереднім тижнем на 7,3%, у порівнянні з аналогічним періодом 2022р. захворюваність нижче у 18,7 разів (за аналогічний тиждень 2022р. зареєстровано 5716 випадків, інтенсивний показник на 100 тис. населення 180,1).

Дані щодо зареєстрованих випадків COVID-19 та одужання хворих внесені в програму Електронної інтегрованої системи спостереження за хворобами (ЕЛІССЗ).

Всього з початку пандемії (станом на ранок 27.01.2023р.) в області зареєстровано 350 427 лабораторно підтверджених випадки COVID-19. Показник захворюваності на COVID-19 складає 11042,8 на 100 тисяч населення. В загальній структурі захворілих з початку пандемії питома вага дорослого населення – 92,4%, дітей до 17 років – 7,6%. Померло 10084 хворих на коронавірусну хворобу    СOVID-19. Всього одужали 339 654 особи.

За даними епідеміологічного моніторингу захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходиться на низькому рівні інтенсивності епідемічного процесу. До закладів охорони здоров’я області за медичною допомогою на звітному тижні звернулись 12103 особи (інтенсивний показник на 100 тисяч 391,3), що майже на рівні попереднього тижня та на 52,5% менше аналогічного тижня 2022 року. Показник захворюваності нижче епідемічного порогу на 34%. В загальній структурі захворілих на ГРВІ питома вага дітей складає 32%. До закладів охорони здоров’я госпіталізовано 555 хворих, у т.ч. 267 дітей (4,6% та 6,9% від загальної кількості захворілих відповідно). Загальна кількість летальних випадків у пацієнтів з лабораторно підтвердженим грипом типу А в епідемічному сезоні 2022/2023рр. складає 2 особи. Загалом в області щеплено проти грипу 12242 особи (56% від запланованих). За результатами вірусологічного моніторингу у поточному епідемічному сезоні 2022/2023рр. в області встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А, типу В, парагрипу, РС-вірусів, рино-, метапневмо- та аденовірусів.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) у порівнянні з попереднім тижнем зросла на 26,4% але нижче аналогічного тижня 2022р. на 30,4%. Всього зареєстровано 91 випадок (показник захворюваності на 100 тисяч населення 2,94). Питома вага дітей до 17 років – 61,5% (56 випадків). Реєструвались переважно поодинокі випадки. Спалахи гострих кишкових інфекцій не зареєстровані.

Захворюваність на вірусні гепатити поодинока. Зареєстровано 4 випадки  (інтенсивний показник 0,13 на 100 тисяч населення), проти 3 випадків (інт. пок. 0,1) на попередньому тижні та проти 2 випадків (інт. пок. 0,06) на аналогічному тижні 2022 року.

По всім вищезазначеним випадкам інфекційних захворювань керівництвом і фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» забезпечено проведення епідеміологічних розслідувань та організовані протиепідемічні заходи у взаємодії з охороною здоров’я.

Продовжується робота по моніторингу стану охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років з метою реагування на спалах поліомієліту в Україні – за даними програми ЕСОЗ в Дніпропетровській області станом на 20.01.2023р. (з вересня місяця)  щеплено 2707 дітей (24% від запланованої кількості дітей після проведеної верифікації даних), у т. ч. 1270 дітей отримали 1 дозу, 1437 дітей отримали другу дозу; очікуються оновлені дані.

У м.Дніпро зареєстровано випадок захворювання на ботулізм. Випадок пов’язаний з вживанням копченої риби придбаної на стихійному ринку в Самарському районі міста.

В лікувальний заклад м.Першотравенськ госпіталізовано 1 особу з отруєнням дикорослими грибами. Гриби були самостійно зібрані постраждалим і приготовлені в домашніх умовах.

Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період військового стану ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» з 24.02.2022 здійснює заходи:

  • щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та спалахами, радіаційний фон, якість питної води, яка подається населенню;
  • реагування на надзвичайні ситуації в сфері громадського здоров’я в межах повноважень; на обласному рівні та на рівні відокремлених структурних підрозділів функціонують відповідні лабораторії, сформовані групи епідеміологічного спостереження і контролю, дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження та дозиметричного контролю, групи хімічного спостереження і контролю;
  • збір інформації з окремих питань санітарно-епідемічного благополуччя в пунктах тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  • на місцевих рівнях здійснюється взаємодія з об’єднаними територіальними громадами, місцевими структурними підрозділами та закладами охорони здоров’я тощо, та інші завдання МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

За результатами моніторингу за станом якості питної води та моніторингу гама-випромінювання на звітному тижні:

  • при бактеріологічному дослідженні питної води (щоденний моніторинг) нестандартні проби не виявлялись;
  • за результатами щоденного моніторингу питної води, у зв’язку з введенням нових нормативів, на ряду територій області відмічається їх перевищення за показниками забарвленості та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м. Дніпро, м. Кам’янське, м. Кривий Ріг, Апостолівський і Верхньодніпровський райони) та за показником присмаку на території Васильківського  та Царичанського районів  у питній воді з підземних джерел – але ці значення знаходяться на рівні багаторічних показників;
  • при дослідженнях питної води на фізико-хімічні показники (моніторингові дослідження, які проводяться 1 раз на тиждень) виявлялись нестандартні проби за 2-ма показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, але вони є сталими протягом багатьох років, що пов’язано із наявністю органічних сполук у воді та знезараженням води хлором;
  • бригади радіаційного спостереження ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» працюють в посиленому режимі; гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (тобто, не перевищує 20 мкР/год).

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email