ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ГРИП ТА ГРВІ: за 3-й тиждень захворіло 12894 людини   


Державна установа «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проводить моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ населення Дніпропетровської області

Інформацію за 3-й тиждень 2023 року підготовлено за даними від закладів охорони здоров’я Дніпропетровської області.

З 13 січня по 19 січня 2023 року у Дніпропетровській області на ГРВІ, включно із підозрою на коронавірусну інфекцію, захворіло 12984 людини, із них 3820 (29,4%) — діти віком до 17 років. У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 19,2% (серед дорослого населення зросла на 23,4%, а серед дітей до 17 років – на 10,1%).

Інтенсивний показник захворюваності по області (419,8) нижче епідемічного порогу на 29,1%.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб зросла на 1,6%, а серед дітей знизилась на 7,3%. Всього за звітний тиждень по області госпіталізовано 496 осіб (3,8% від захворілих), з них 228 дітей (6,0% від захворілих дітей).

За результатами вірусологічного моніторингу у поточному епідемічному сезоні в області встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А, парагрипу, РС-вірусів, рино- та аденовірусів.

Дозорний епідеміологічний нагляд за грипом та ГРВІ здійснюється у визначеному Міністерством охорони здоров’я України закладі первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) та дозорній лікарні м. Дніпро.

За інформацією закладів охорони здоров’я протягом 3-го тижня 2023 року зареєстровано 24 пацієнти, клінічний стан яких підлягає визначенню випадку грипоподібного захворювання (далі – ГПЗ). При досліджені 8 проб біоматеріалу від пацієнтів із ГПЗ у 7 випадках виявлено РНК вірусу грипу А, у 1 – SARS-Cov-2.

За даними дозорної лікарні упродовж звітного тижня зареєстровано 23 випадки тяжкої гострої респіраторної інфекції (ТГРІ). Пропорційний внесок ТГРІ до показника госпіталізації з усіх причин становить 6,7%. При дослідженні 5 проб біоматеріалу від пацієнтів із ТГРІ у 3 випадках виявлено РНК вірусу грипу А.

Кількість осіб груп ризику, яким планується  провести щеплення проти грипу в епідсезоні 2022/2023рр. по Дніпропетровській області – 21996 осіб. Із них медичного ризику 12072 особи, епідемічного ризику 9924 особи (у тому числі персонал медичних закладів –  7815).

За звітний тиждень в області щеплено –  290 осіб.

Всього з початку епідемічного сезону 2022/2023рр. проти грипу в області щеплено  11699 осіб (53,2% від запланованих), у т.ч.:

  • медичного ризику – 3106 осіб (25,7% від запланованих);
  • епідемічного ризику – 5378 осіб (54,2% від запланованих), з яких персонал медичних закладів – 4894;
  • інші особи – 3215.

З початку епідемічного сезону 2022/2023рр. у Дніпропетровській області:

  • за даними рутинного епідеміологічного нагляду – перехворіло на ГРВІ 4,3% населення області;
  • за даними дозорного епідеміологічного нагляду:  зареєстровано 147 пацієнтів із ГПЗ та 277 пацієнтів із ТГРІ.

НАГАДУЄМО, що найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час для введення вакцини – початок осені, разом з тим, щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Вакцинація посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. 

Корисні поради для профілактики грипу:

  • захворів – сиди вдома!
  • уникайте близького контакту з хворим;
  • прикривайтейте ніс та рот (під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим);
  • мийте руки (часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі);
  • намагайтеся не торкатися обличчя  (на руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс);
  • провітрюйте та дезинфікуйте приміщення (особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий);
  • привчіть себе до корисних звичок (будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживно).

 

Виконавець – завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» КУЗЬМЕНКО Олена

 

Print Friendly, PDF & Email