Щотижневе засідання регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”


У Державній установі «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» 19.01.2023 проведено щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я за головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області Сергія Вальчука, за участю провідних фахівців установи та віртуальною участю відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Під час засідання було заслухано результати моніторингу основних сайтів ВООЗ та ЕСDC за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій, розповсюдження у світі інфекційних хвороб та інформацію щодо санітарно-епідемічної ситуації у Дніпропетровській області.

За даними, отриманими з сайтів – пандемія COVID-19 залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення для громадського здоров’я і надалі становить дуже високий ризик для світу.

За данними ВООЗ, станом на 17 січня 2023 року у світі зареєстровано 662 млн 735 тис 182  підтверджених випадки COVID-19, у тому числі  6 млн 706 тис 305 випадків смерті. В Україні лабораторно підтверджено 5 млн 364 тис 322 випадки COVID-19, зокрема 110 тис 920 летальних.

       Віспа мавп також залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Станом на 17 січня у світі зареєстровано 84 тис 733 підтверджених випадків у 110 країнах. Померло 80 осіб. В Україні зареєстровано 5 підтверджених випадків. ВООЗ продовжує стежити за цією подією, інформувати про ризики і заходи реагування.

       Хвороба Ебола: 11 січня 2023 року Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) Уганди оголосило про припинення спалаху хвороби Ебола, спричиненої суданським вірусом Ебола.

12 січня 2023 року в ЦГЗ надійшло повідомлення від Секретаріату ІНФОСАН щодо спалаху Salmonella Mbandaka в багатьох країнах, ймовірно, пов’язаного з курячими продуктами. Назва продукції: ФІЛЕ КУРЯЧОЇ ГРУДКИ НА ПАРУ (STEAM COOKED CHICKEN BREAST FILLET).

Строк придатності: 7 листопада 2023.

Партія: Lot NO. 10905222004.

Виробник: «Миронівський М’ясопереробний Завод «Легко» Відокремлений Підрозділ Приватного Акціонерного Товариства «Миронівський Завод По Виготовленню Круп І Комбікормів».

ЦГЗ було направлено запит до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У разі виявлення випадків, пов’язаних із вживанням даного продукту просимо Вас негайно нас повідомляти.

      Щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області: згідно даних моніторингу, який здійснювався протягом звітного тижня ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», стан епідемічної ситуації серед населення Дніпропетровської області наступний:

За період з 06.01.2023р. по 12.01.2023 року захворюваність населення області на COVID-19 склала 318 випадків (інтенсивний показник на 100 тис. населення 10,0) проти 326 випадків (інтенсивний показник на 100 тис. населення 10,3. Відмічається зниження захворюваності у порівнянні з попереднім тижнем на 2,5%. Всього з початку пандемії (станом на ранок 13.01.2023) в області зареєстровано 349 791 лабораторно підтверджений випадок COVID-19. Показник захворюваності на COVID-19 складає 11022,8 на 100 тисяч населення.

За даними епідеміологічного моніторингу захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходиться на низькому рівні інтенсивності епідемічного процесу, але третій тиждень поспіль в області зберігається тенденція до зростання захворюваності. До закладів охорони здоров’я області за медичною допомогою на звітному тижні звернулись 10894 особи (інтенсивний показник на 100 тисяч 352,2). Показник захворюваності нижче епідемічного порогу на 41%. За результатами вірусологічного моніторингу у поточному епідемічному сезоні 2022/2023 в області встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А, парагрипу, РС-вірусів, рино- та аденовірусів Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) у порівнянні з попереднім тижнем зросла на 14,2%, але нижче аналогічного тижня 2022 року на 2%. Всього зареєстровано 88 випадків.

Зареєстровано випадок сказу у нещепленого кота у с. Піщанка Новомосковського району. Контактних 3 дорослі особи, Наразі вони отримують курс лікувально- профілактичної імунізації. Захворюваність на вірусні гепатити поодинока.

Станом на 19.01.2023 радіаційний фон у Дніпропетровській області знаходиться у межах норми.

За результатами засідання Регіонального оперативного центру прийнято рішення продовжувати проводити постійний моніторинг, спостереження та оцінку подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення, проведення оцінки ризиків для здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації.

 

Print Friendly, PDF & Email