ІНТЕРВ’Ю З ЕКСПЕРТКОЮ ЦЕНТРУ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ОКСАНОЮ КОШАЛКО ПРО ЕПІДСЕЗОН ГРИПУ ТА ГРВІ


Оксана Кошалко — керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я. Саме вона володіє найбільш точною картиною захворюваності сезонних захворювань, як от грип та ГРВІ (включно з COVID-19), по всій країні та має змогу спрогнозувати пік та спад захворюваності. 

Чи зустрінемо ми різдвяні свята в найбільш небезпечний період захворюваності на грип та ГРВІ ? Чи повернуться до нас маски? Яка ситуація з грипом та ГРВІ в країні? Чи є вона вже загрозливою? Читайте в інтерв’ю Центру громадського здоров’я.

Якою є актуальна інформація про грип та ГРВІ в Україні прямо зараз? 

Наразі ми спостерігаємо незагрозливу ситуацію з грипом та ГРВІ, реєструємо нові випадки. На 49 тижні в Україні на ГРВІ, включно із коронавірусною інфекцією, захворіли 122 829 людей.

З них 67 162 (54,7%) — діти віком до 17 років. Загалом із 3 жовтня до 27 листопада 2022 року перехворіло 2,3% населення країни. Це дані, які ми готуємо за доступними даними від закладів охорони здоров’я України. На жаль, даних від Луганської та Херсонської областей ми не маємо.

Відзначився також 49 тиждень 2022 року реєстрацією першого летального випадку внаслідок грипу типу А. Пацієнту було 35 років, людина мала супутнє хронічне захворювання легень та не була вакцинована проти грипу.

Тобто цьогорічний вірус грипу може мати нові небезпечні штами та є більш небезпечним?

Цього року лабораторно підтверджено віруси грипу типу А H1 та H3, які є сезонними та циркулюють щороку.

У яких областях найбільше реєструють нові випадки і чи загрозлива там ситуація?

Почнемо з областей з найменшою реєстрацією випадків. На сьогодні у  центральних та північних областях спостерігається навіть зниження показників. Водночас більш західні області, як Хмельницька, Тернопільська, Львівська — бачимо відносне збільшення нових випадків.

Але повторююсь — ситуація не є загрозливою.

Якою є формула епідемічного порогу? Як ми дізнаємось про перевищення показників?

Перевищення почнеться з показника реєстрації 480 випадків та 100 тис. населення в цілому по Україні. Кожен регіон має своє значення епідемічного порогу. Наразі маємо інтенсивний показник захворюваності: 299,6 випадків на 100 тис. населення по Україні.

Щотижня на сайті ЦГЗ публікується інформаційний бюлетень захворюваності на грип та ГРВІ, який готують фахівці ЦГЗ. Скоро там з’явиться детальна інформація у розрізі регіонів.

Хто цьогоріч хворіє більше: діти чи дорослі? 

Наразі маємо таку структуру захворюваності: 50% дітей, 50% дорослих. Зазвичай завжди переважали діти, понад 70%, а дорослі інфікувались від дітей. Це відбувалось тому, що діти приходи зі шкіл та садочків і “приносили” вірус додому. Зараз досі багато шкіл та дошкільних закладів практикують віддалений формат, діти не так інтенсивно спілкуються між собою і структура захворюваності дещо змінилась.

В минулий та позаминулий епідемічний сезон, який припав на пандемію COVID-19, взагалі був дуже цікавим. Там навпаки — в більшості хворіли дорослі, а діти вже інфікувалися від дорослих.

Тому зараз ми все більше виглядаємо як до пандемічних часів. Звісно ж, захворюваність буде зростати. Ймовірно, що у нас будуть пікові рівні захворюваності, але ситуація не є такою загрозливою у найближчі тижні.

Хто належить до груп ризику?

Як і завжди, до груп ризику належать:

  • люди віком 65 років і старше;
  • діти від 6 місяців до 5 років;
  • вагітні жінки;
  • люди з хронічними захворюваннями;
  • люди, які перебувають в закладах тривалого догляду;
  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, продавці тощо).

Цим людям рекомендовано отримати щеплення проти грипу, аби уникнути тяжких ускладнень від захворювання, що можуть призводити до смерті.
Оскільки вакцина є рекомендованою, то придбати її можна власним коштом в аптечній мережі.

Наостанок розкажіть чим унікальний епідсезон грипу та ГРВІ 2022-2023?

В сезоні 2022 — 2023 років реєструється одночасна циркуляція вірусів грипу та коронавірусу SARS-CoV-2, що і визначатиме активність епідемічного процесу.

У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу, ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації щодо складу вакцини. Так для профілактики грипу у наступному сезоні запропоновані чотиривалентні вакцини проти вірусів грипу, які ймовірно циркулюватимуть на території України:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Саме ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати в цьому епідсезоні.

Українці можуть придбати в аптечній мережі власним коштом такі вакцини:

  • ДЖІСІ ФЛЮ КВАДРИВАЛЕНТ, Корея;
  • ВАКСІГРИП ТЕТРА, Франція.

Ці вакцини пройшли реєстрацію та контроль Держлікслужби. Тому вони безпечні та ефективні.

Як населенню вберегтись від інфікування? 

Хочу скористатися моментом та звернути увагу на дуже важливі аспекти.

Перш за все нагадую, що коронавірусна інфекція, грип та інші ГРВІ — це вірусні хвороби, а тому не потребують лікування антибіотиками. Антибіотик не діє на віруси та призначений для лікування виключно бактеріальних інфекційних хвороб.

Рішення про призначення антибіотиків приймається виключно лікарем. Приймаючи антибіотики через затяжний кашель або нежить за рекомендацією сусіда — ви наражаєте себе на небезпеку розвитку побічних реакцій, у тому числі алергічних, токсичних і формування антимікробної резистентності.

Бережіть свій імунітет. Старайтесь добре спати, менше нервуйтесь (хоч це і важко, їжте здорову їжу, свіжі фрукти та овочі, гуляйте на свіжому повітрі, тепло вдягайтесь, не куріть та не пийте алкоголь.

Найкраща профілактика — вакцинація. Вакцинуватися від грипу дуже важливо. Це можна робити не лише на початку, а і впродовж усього епідсезону. Бо ризик захворіти на грип і мати тяжкі ускладнення є досить високим, особливо для людей із груп ризику.

До того ж ризик одночасного інфікування грипом і COVID-19 є дуже високим — у 6 разів вищий ризик смертності в разі поєднання цих інфекцій. Важливо, що вакцини від грипу і COVID-19 можна вводити в один день.

Щеплення від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. А також враховуйте, що згідно з останніми рекомендаціями НТЕГІ щодо поєднання вакцин — щеплення проти цих недуг можна робити в один день або з мінімальним інтервалом. Так ви збережете час і фінанси, які витрачаються на лікування.

Післявакцинальні реакції трапляються рідко і швидко минають. Серед них: нездужання, міалгія, головний біль, припухлість у місці ін’єкції, еритема в місці ін’єкції.

Print Friendly, PDF & Email