Як збільшити кількість заліза в організмі?


      Залізо дуже важливе для функціонування нашого організму. Воно є компонентом гемоглобіну, білка еритроцитів, які переносять кисень по всьому тілу. Залізо також необхідне для фізичного росту, неврологічного розвитку, функціонування клітин і синтезу деяких гормонів.
      Якщо його не вистачає, це може спричинити залізодефіцитну анемію.
Симптоми залізодефіцитної анемії включають:
➖ втому та відчуття відсутності енергії щось робити;
➖ задишку і біль у грудях;
➖ прискорене серцебиття;
➖ слабкість;
➖ ламкі нігті;
➖ головний біль або запаморочення;
➖ ваша шкіра може ставати блідою.
Якщо у вас або вашої дитини визначили цей стан, лікар може призначити препарати заліза.
      Не приймайте таблетки заліза самостійно, адже таким чином ви можете собі зашкодити! Пам’ятайте, що тільки лікар може визначити чи у вас залізодефіцитна анемія. Тому обов’язково звертайтеся за консультацією, якщо помітили симптоми.
      Щоб профілактувати залізодефіцитну анемію, варто харчуватися здоровою їжею та включати в меню продукти, які містять багато заліза.
      Продукти, які можуть бути джерелами заліза:
        – печінка;
        – червоне м’ясо, як-от яловичина;
        – бобові: квасоля, сочевиця, нут, зелений горошок;
        – горіхи, зокрема фісташки;
        – сухофрукти, як-от курага чи родзинки;
        – морепродукти;
        – овочі;
        – шпинат.
      Рекомендовано щоденно отримувати необхідну кількість заліза із раціону. Зверніться до свого сімейного лікаря для консультації щодо харчування та зменшення ризиків залізодефіцитної анемії, особливо, якщо маєте протипокази до вживання деяких продуктів.

Джерела: за інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

                 https://bit.ly/3PjDsZx, https://bit.ly/3PjM4iG і https://bit.ly/3HrXwab

Print Friendly, PDF & Email