20 березня – Всесвітній день здоров’я ротової порожнини


Здоров’я порожнини рота є одним з основних показників загального стану здоров’я, благополуччя, самопочуття і якості життя.
Здоровий рот дає змогу нам говорити, посміхатися, смакувати, жувати, ковтати й передавати цілий діапазон емоцій з упевненістю й без болю.
Здебільшого тягар хвороб порожнини рота припадає на сім недуг — зубний карієс, захворювання ясен, онкологічні захворювання порожнини рота, прояви ВІЛ-інфекції в порожнині рота, травми порожнини рота й зубів, розщеплення губи та піднебіння, і ному.
Вони створюють біль і дискомфорт, соціальну ізоляцію, втрату впевненості в собі та інші серйозні проблеми для здоров’я. За оцінками, на ці недуги страждають майже 3,5 мільярда людей, а тому це найбільш поширений стан здоров’я у всьому світі.
Майже всі ці захворювання можна попередити та вилікувати на ранніх стадіях.
  Підтримуйте гігієну порожнини рота
Поганий догляд за зубами призводить до накопичення в роті бактерій, утворення бактеріальної плівки на зубах, унаслідок чого виникають карієс, гінгівіт, пародонтоз.
▪ Чистіть зуби зубною пастою з фтором упродовж двох хвилин два рази на день. Якщо не маєте змоги почистити зуби — полощіть рот рідиною із фтором або жуйте гумку без цукру після їжі й перекусів.
▪ Міняйте зубну щітку щотри місяці або відразу після хвороби.
▪ Не діліться з іншими засобами особистої гігієни, як-то зубна щітка.
▪ Щонайменше раз на день користуйтеся зубною ниткою.
  Їжте здорову їжу й менше цукру, адже він є основною причиною карієсу.
Споживання надмірної кількості цукру в закусках, технологічно обробленій їжі та солодких напоях є основними факторами ризику. Для дорослих норма цукру не більше шести чайних ложок на день, для дітей — три.
▪ Харчуйтеся збалансовано, їжте продукти із низьким вмістом цукру та більше фруктів та овочів.
▪ Не їжте солодкі снеки та ласощі між прийомами їжі.
▪ Пийте воду замість солодких напоїв, адже вони шкідливі не тільки для рота, але також збільшують ризик розвитку діабету й ожиріння.
  Не куріть і не вживайте алкоголь
▪ Вживання алкоголю суттєво підвищує ризики появи раку ротової порожнини, гортані, глотки та стравоходу. Також збільшує ризик травм обличчя та зубів через падіння, дорожньо-транспортні пригоди й конфліктні ситуації. Крім того, в алкогольних напоях часто підвищено кислотність і вміст цукру, що збільшує ризик карієсу.
▪ Куріння підвищує ризик захворювання ясен і раку ротової порожнини, а також змінює колір зубів, зумовлює неприємний запах із рота, передчасну втрату зубів, утрату смаку та нюху.
  Регулярно проходьте огляди й консультуйтеся зі стоматологом
Профілактика — найкращий спосіб уникнути проблем зі здоров’ям порожнини рота. Регулярні огляди в стоматолога гарантують, що такі проблеми, як карієс, гінгівіт і пародонтит, можна виявити та вилікувати якомога раніше.
 Не відкладайте візит до стоматолога, якщо у вас є такі проблеми:
▪ їжа часто застрягає між зубами;
▪ дискомфорт чи біль у роті або навколо нього;
▪ важко кусати певні продукти;
▪ чутливість до гарячої, холодної або солодкої їжі;
▪ неприємний запах із рота;
▪ білі чи темні плями на зубах.
  Користуйтеся захисними засобами під час занять спортом і поїздок на мото- і велотранспорті
Травми порожнини рота й зубів можна отримати в результаті удару пошкодження зубів і/або інших твердих або м’яких тканин усередині та навколо рота. Лікування таких травм дороге і тривале й може призводити до випадання зубів із тяжкими емоційними наслідками для людини, її психічного розвитку і якості життя.
Print Friendly, PDF & Email