Щодо розширення переліку обов’язкових контингентів та рекомендованих груп населення, яким проводиться тестування на виявлення РНК вірусу SARS CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)  


   Державна Установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України повідомляє, що наказом МОЗ України  від 16.11.2022 року  №2090 «Про затвердження Змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба(COVID-19)»  розширено перелік обов’язкових контингентів та рекомендованих груп населення, яким проводиться тестування на виявлення РНК вірусу SARS CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

 Якщо раніше в обов’язковому порядку лабораторне обстеження на COVID-19 з використанням методу ПЛР передбачалась проводити :

– пацієнтам, які відповідають визначенню підозрілого, ймовірного випадку захворювання на COVID-19, з ознаками гострих респіраторних вірусних інфекцій, вірусної пневмонії, яким не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом імуноферментного аналізу;

– пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;

– контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19 .

То тепер, згідно внесеного доповнення в обов’язковому порядку лабораторне обстеження на   РНК  вірусу SARS-CoV-2 з використанням методу ПЛР  проводиться  і таким контингентам:

– працівникам закладів освіти перед початком навчання в очній формі;

– жителям одного блоку чи поверху гуртожитку у разі реєстрації випадку захворювання на COVID-19;

– пацієнтам, що перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні, де зареєстровано випадок захворювання на COVID-19.

Крім того, з метою недопущення спалахів в організованих колективах та місцях масового проживання людей рекомендовано проводити лабораторне обстеження на COVID-19 з використанням методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР):

– внутрішньо переміщеним особам при поселенні в місця їх тимчасового перебування (містечка зі збірних модулів, гуртожитки, оздоровчі табори, будинки відпочинку, санаторії, пансіонати, готелі тощо);

– співробітникам санаторно-курортних та реабілітаційних закладів раз на квартал, а також відвідувачам вказаних закладів віком від 12 років перед початком їх періоду перебування в закладі;

– на підставі звернення від установ, закладів, частин та підрозділів, аварійно-рятувальних служб центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах оборони та військового будівництва, охорони громадського порядку, цивільного захисту, захисту державного кордону, виконання кримінальних покарань, Державного управління справами, Служби безпеки України центри контролю та профілактики хвороб можуть проводити тестування військовослужбовцям з числа їх особового складу».

Відбір біоматеріалу для дослідження на виявлення РНК вірусу SARS CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) проводиться у закладах охорони здоров’я, в т.ч. приватних.

Проби для лабораторного дослідження на виявлення РНК вірусу SARS CoV-2 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) за направленнями лікарів закладів охорони здоров’я, в т.ч. центрів первинної медико санітарної допомоги, доставляються до Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за адресою: м.Дніпро на Правому (вул. Щербаня, 6-а) та Лівому (вул. Петра Калнишевського, 26-а) березі Дніпра, м. Кривий Ріг (вул. Староярмаркова, 9; вул. Міжпланетна, 2) та м. Кам’янське: (вул.Медична, 51).

Додаткова інформація щодо проведення тестувань на   РНК вірусу SARS-CoV-2 з використанням методу ПЛР розміщена на сайті та Фейсбуці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Виконавець: завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій  ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” Галина ШАМИЧКОВА

Print Friendly, PDF & Email