Щотижневе засідання регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”


У Державній установі «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» 17.11.2022 проведено щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я за головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області Сергія Вальчука, за участю провідних фахівців установи та віртуальною участю відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Під час засідання було заслухано результати моніторингу основних сайтів ВООЗ та ЕСDC за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій, розповсюдження у світі інфекційних хвороб та інформацію щодо санітарно-епідемічної ситуації у Дніпропетровській області.

За даними, отриманими з сайтів – пандемія COVID-19 залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення для громадського здоров’я і надалі становить дуже високий ризик для світу.

За данними ВООЗ, станом на 16 листопада 2022 року у світі зареєстровано 632 533 408 підтверджених випадків захворювання на COVID-19, у тому числі 6 592 320 випадків смерті.

      Вірус віспи мавп залишається надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Станом на 16 листопада у світі зареєстровано 79 641 підтверджений випадок у 110 країнах. Померла 51 особа. В Україні зареєстровано 5 підтверджених випадків.

ВООЗ продовжує стежити за цією подією, інформувати про ризики і заходи реагування.

Хвороба Ебола в Уганді:

      Станом на 13 листопада в Уганді зареєстровано 140 підтверджених та 21 ймовірний випадок лихоманки Ебола, число померлих від цієї хвороби – 55 підтверджених та 21 ймовірний випадок. Коефіцієнт смертності серед підтверджених випадків становить 55/140 (39%). Серед захворілих 19 медичних працівників, у т.ч. 7 летальних (37%).

Медичні працівники Уганди вживають необхідних зусиль для того, щоб відстежити всі контакти. Загалом активно спостерігаються 1086 контактів в семи районах. Всього з початку спалаху зареєстровано більше 4000 контактів. Заходи тривають.

Оновлення ситуації із випадками гострого гепатиту невідомої етіології серед дітей у Європі та Великій Британії.

Станом на 27 жовтня 2022 року зареєстровано 563 випадки гострого гепатиту невідомої етіології у 22 країнах. У Європейському регіоні було зареєстровано 7 летальних випадків, пов’язаних із цим захворюванням. Більшість (75,7%) випадків — діти до 5 років і молодше.

Оцінка ECDC

У багатьох випадків було виявлено SARS-CoV-2 і аденовірус, тому, згідно з провідними гіпотезами, саме ці збудники провокують більш тяжку інфекцію або імуноопосередковане ушкодження печінки. Докази передавання вірусу від людини до людини залишаються незрозумілими. Хоча ризик подальшого розповсюдження не може бути точно оцінений, кількість випадків, схоже, меншає. Заплановано дослідження «випадок — контроль», яке має надати більше інформації про етіологічні фактори, що лежать в основі цих випадків. ЕCDC відстежуватиме ситуацію в рамках своєї діяльності та вноситиме зібрану інформацію до звітів.

За результатами засідання Регіонального оперативного центру прийнято рішення продовжувати проводити постійний моніторинг, спостереження та оцінку подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення  надзвичайних ситуацій, що мають національне та міжнародне значення, проведення оцінки ризиків для здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації, продовжувати проводити моніторінг епідеміологічної ситуації на території Дніпропетровської області, забезпечуючи своєчасне інформування та реагування на випадки надзвичайних ситуацій у сфері громадського здоров’я; продовжувати щоденний радіологічнй моніторинг області у посиленому режимі та постійний моніторинг атмосферного повітря та якості питної води.

 

Виконавці: лікар епідеміолог відділу моніторингу, комунікації та реагування на небезпеки ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” МАКАРОВСЬКА Валерія, лікар відділу інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” БЕЗУБ Оксана.

Керівництво: заступник генерального директора ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” ПОХМУРКО Інна

Print Friendly, PDF & Email