ЩО НАЙВАЖЛИВІШЕ ВАРТО ЗНАТИ ПРО АНТИБІОТИКИ


З 18 до 24 листопада щороку триває Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків.

Його метою є підвищення поінформованості громадськості в усьому світі про проблему стійкості до протимікробних препаратів, щоб не допустити її подальшого розвитку та поширення.

Що таке антимікробна резистентність?

Нас оточують трильйони бактерій. Ці одноклітинні організми — одні з перших форм життя на нашій планеті. Та не всі з них шкідливі. Є і корисні бактерії, наприклад, які допомагають нашому травленню та імунітету.

Але є й такі, що можуть спричиняти як легку недугу, так і смертельну епідемію. За підрахунками істориків, в середні віки епідемія чуми забрала життя 25 мільйонів людей.

Але зараз навіть це страшне захворювання можна вилікувати антибіотиками, так само як і бактеріальні пневмонії, менінгіти тощо. Людей рятують у випадках, які були вироком колись, наприклад, при сепсисі.

Як це буває з досягненнями науки, дуже швидко ми почали сприймати прорив як дещо належне.

Хтось приймає антибіотики без призначення лікаря. Хтось не дотримується рекомендацій та припиняє приймати препарат на свій розсуд. Це прискорює таке явище як антибіотикорезистентність.

Антибіотикорезистентність — це стійкість бактерій до антибактеріального препарату, який має їх знищити. Чим частіше ми вживаємо антибіотики, тим швидше виникає цей процес.

Чим це загрожує людству?

За прогнозами ВООЗ, якщо нічого не вдіяти вже зараз, то до 2025 року більша частина протимікробних препаратів втратить свою ефективність. Лікування отиту, циститу більше не обмежаться прийомом ліків. А акушерам варто буде згадати, як приймати важкі пологи без кесаревого розтину. Бо операція загрожуватиме породіллі смертельною інфекцією.

Вже у 2050 році антибіотикорезистентність може забрати до 10 мільйонів життів щороку. Це означає, що ми можемо побачити як помирають від пневмонії наші онуки.

Життя в постантибіотикову еру означає, що нам варто забути про багато досягнень медицини, адже без антибіотиків навіть найпростіші операції знову стануть смертельно небезпечними.

Цього не можна допустити.

Чому з’являються причина появи резистентні бактерії?

Власне, головна причина появи резистентних бактерій — це безвідповідальне вживання антибіотиків. Якщо препарати приймати не за призначенням, то наслідки будуть неминучими: з кожним вживанням препарату з усіх існуючих бактерій якісь будуть виживати. Нове ж покоління цих бактерій уже буде нечутливим до цього антибіотика наступного разу.

Відповідальність лежить як на людях, які займаються самолікуванням, так і на працівниках фармацевтичного бізнесу, які не інформують клієнтів про наслідки купівлі антибіотиків без призначення. На жаль, трапляються і випадки, коли лікар призначає антибіотики в ситуаціях, коли цього можна уникнути.

Саме тому в Україні, як і в багатьох інших країнах, з 1 серпня 2022 року антибіотики відпускаються лише за рецептом лікаря.

Дослідження та відкриття нових антибіотиків тривають. За цей час ще більше бактерій стане резистентними до препаратів. Щоб уповільнити цей процес, кожен може зробити свій внесок — відповідально ставитися до вживання антибіотиків і не займатися самолікуванням.

Правила відповідального вживання антибіотиків

  • Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях, бо антибіотики безпорадні в боротьбі з ними.
  • Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.
  • Не переривайте курс антибіотиків самостійно. І ніколи не викорстовуйте самовільно антибіотики з пачки, яка залишилася після курсу лікування. Не діліться цими ліками з іншими та не радьте їх приймати.
  • Вакцинуйтесь, стежте за гігієною рук, тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.
  • Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.

Пам’ятайте: коли справа дійшла до антибіотиків, і загалом — у питаннях, що стосуються здоров’я, не слухайте пересічних громадян без медичної експертизи. Якщо ви хворієте, зверніться по медичну допомогу, бо призначати антибіотики — справа лікаря.

 

Джерело: за інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email